mr.sc. Željka Petrović Osmak

viša kustosica

Diplomu etnologa i pedagoga stekla je 2003. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je 2011. magistrirala s temom "Zbirka glazbala Etnografskog muzeja u Zagrebu" na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju.

Od 2004. zaposlena u Etnografskom muzeju gdje do 2011. radi kao voditeljica i kustosica Zavičajnog muzeja u Donjoj Kupčini, a od 2012. na poslovima voditeljice Zbirke predmeta vezanih uz tradicijsko gospodarstvo, Zbirke glazbala te Zbirke glazbala Franje Ksavera Kuhača (pohrana). Viša kustosica postala je 2013. godine.

Područje rada i istraživanja usmjerila je na etnomuzikološka istraživanja vezana uz tradicijsku glazbu i glazbene instrumente, te glazbeni izričaj manjinskih zajednica. Kao voditeljica i kustosica Zavičajnog muzeja u Donjoj Kupčini bavila se stanovanjem i tradicijskim gospodarskim djelatnostima Pokuplja te baštinom i njezinim razvojem.

Autorica je izložbenog postava u Zavičajnom muzeju u Donjoj Kupčini, u kojem je organizirala brojne manje izložbe, edukativna događanja, koncerte i radionice, te snimila jedan etnografski film. Radila je u uredništvu muzejskog časopisa Etnološka istraživanja (2005 – 2010), izlagala na desetak domaćih i međunarodnih stručnih i znanstvenih skupova, objavila nekoliko radova u domaćim i inozemnim publikacijama, autorica je dvaju kataloga, te suurednica zbornika radova o pedeset godina Hrvatskog etnološkog društva (HED).

Osim prijašnjih članstva u međunarodnim stručnim udruženjima (ICTM), članica je Upravnog odbora Hrvatskog etnološkog društva, a kao suvoditeljica Kluba HED-a (2012 - 2014) organizirala je brojna stručna i znanstvena izlaganja, predstavljanja knjiga i doktorskih disertacija, stručne i znanstvene skupove sa međunarodnim sudjelovanjem, projekcije etnografskih filmova i studenske tribine.