mr.sc. Željka Petrović Osmak

viša kustosica

Viša kustosica i voditeljica Zbirke glazbala, Zbirke tradicijskog gospodarstva te tri zbirke u pohrani (Franjo K. Kuhač, Ademaga Mešić, Vjera Kamenarović). Od 2004. do 2012. godine radila je kao voditeljica Zavičajnog muzeja Donja Kupčina u kojem je realizirala izložbene postave, pokrenula muzejsku obnovu, organizirala koncerte i edukativne programe te snimila jedan etnografski film.

Diplomirala je etnologiju i pedagogiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (2003.) te magistrirala na istom fakultetu na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju s temom Zbirka glazbala u Etnografskom muzeju (2011.) uz mentorstvo dr.sc. Grozdane Marošević. Objavljuje stručne i znanstvene radove u domaćim i stranim publikacijama. Članica je uredništva monografije 50 godina Hrvatskog etnološkog društva: 1959. – 2009., autorica kataloga Zbirke glazbala, te urednica i jedna od autorica tekstova u nekoliko kataloga izložbi. Sudjelovala je kao istraživačica i vanjska suradnica na dva međunarodna projekta: Political Places in Change: Kumrovec case (vođen pri Sveučilištu u Bergenu, Norveška, 2004. – 2006.) i European bagpipe educational forum – building EU methodology for preservation, playing and building of traditional bagpipe instruments (voditelj Centar za tradicijska glazbala Hrvatske, 2015. – 2017.), te 2017. godine realizirala projekt digitalizacije S hrvatskom tradicijskom glazbenom baštinom u svijet – digitalizacija i prezentacija Zbirke glazbala financiran od strane Ministarstva kulture i medija RH.

Kustosica, autorica i koautorica je na nekoliko izložbi od čega izdvaja tematsku etnografsku studijsku izložbu O životinjama i ljudima (2017.) koja je od 2017. do 2020. gostovala po Hrvatskoj i regiji. Urednica je i jedna od autorica tekstova u popratnom dvojezičnom katalogu u kojem je objavila tekst Živjeti i raditi s Drugima – životinje u gospodarskim djelatnostima u kojem sustavno prati procese promjena od domestikacije do suvremene eksploatacije životinja u ime profita.

Od 2018. godine radi kao glavna urednica časopisa Etnološka istraživanja / Ethnological Research, a od 2021. godine članica je znanstvenog odbora časopisa Ethnologies, u izdanju Canadian Folklore Studies.

Članica je HED-a (Hrvatskog etnološkog društva) i ICOM AIMA (International Association of Agricultural Museums).