Događanje

Dodjela prestižne nagrade Europa Nostra 2017

28.09.2017. - 01.10.2017. Museo degli Usi e Custumi della Gante Trentina, San Michele, Italija Događanja U Valletti održan izbor za grand prix nagrade Europe Nostre Projekti Karneval Kralj Europe 2 / Carnevale re d’Europa 2 (2010.-2012.) Karneval Kralj Europe 1 / Carnival King of Europe 1 (2007.-2009.)
Dodijeljena je prestižna nagrada Europa Nostra 2017. u kategoriji istraživanja projektu Karneval Kralj Europe na kojemu je sudjelovao Etnografski muzej u Zagrebu! Svečana dodjela Nagrade bila je organizirana na lokalnoj ceremoniji u Museo degli usi e costumi della Gente Trentina u San Michele u Adigeu, u Italiji, 29. rujna 2017. godine u prisutnosti dopredsjednice Europe Nostre Irine Subotić, dr. Giovanija Kezicha, direktora MUCGT, dr. Zvjezdane Antoš, voditeljice projekta za Hrvatsku i ostalih kolega koji su sudjelovali kao partneri u projektu iz etnografskih muzeja u Skopju, Varšavi, Sofiji, Marseillesu, Sibiju, Ljubljani i Bilbaou.

Projekt Karneval Kralj Europe bio je realiziran financijskim sredstvima Europske Unije u okviru programa Kultura (2007-2009; 2010-2012). U projektu je sudjelovalo osam europskih etnografskih muzeja koji su realizirali 38 filmova na kojima su snimljeni različiti karnevali u Europi, objavljeni na zajedničkom DVD-u. Realizirane su putujuće izložbe, objavljeni su znanstveni radovi u knjizi s konferencije i publikaciji, te je napravljena velika baza podataka o projektu na web stranici www.carnivalkingofeurope.it

Projekt se nastavio i dalje realizirati na međunarodnoj i lokalnoj razini, tako da je tijekom fašnika bila postavljena izložba „Kako te mijenja maska“ o pokladnim običajima Dida iz Gljeva, iz okolice Sinja, u Etnografskom muzeju u Zagrebu, te će od studenoga 2017. do ožujka 2018. biti postavljena u Galeriji Muzeja Sinjske alke u Sinju.
 • galerija

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 108, 4826 220, 4826 221
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - petak: 10,00 - 18,00 sati
  Subota - nedjelja: 10,00 - 13,00 sati
  Ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Vikendom moguć posjet s kućnim ljubimcima, uz obavezno poštivanje bontona.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.