Događanje

Obavijest o štetama u Etnografskom muzeju uzrokovanih potresom

23.03.2020.
Potres koji je jučer zadesio Zagreb nanio je značajna oštećenja u unutrašnjosti zgrade Etnografskog muzeja koja se nalazi u samom centru grada (dio Lenucijeve potkove) na adresi Trg Mažuranića 14.

Najviše je oštećeno stubište koje vodi do radnih prostorija te radni prostori na drugom, trećem i četvrtom katu. U unutrašnjosti zgrade ima dosta napuknuća na zidovima, posebno na spojevima zidova i stropova i to po cijelom prostoru, od izložbenog dijela do uredskog i dijela depoa. Na freskama O. Ivekovića u kupoli središnjeg prostora vidljive su dodatne pukotine Osnivaču je zbog oštećenog stubišta podnesen zahtjev za uviđaj.

Unutar izložbenog prostora razbijena su stakla na vitrinama, te je došlo do pada i oštećenja pojedinih predmeta. Oštećenja su vidljiva na lomljivoj građi u samim depoima u kojima je najviše oštećena keramika i predmeti od stakla i gline. Točnu procjenu štete ćemo moći napraviti tek kada kustosi i restauratori detaljno pregledaju sve predmete. Zbog najnovijih preporuka vezanih uz širenje koronavirusa ne planiraju se veće akcije na uređenju prostora dok se za to ne steknu uvjeti. Prema preporukama nacionalnog stožera zaposlenici će raditi od kuće.

Oštećenja su fotografirana, isključen je plin te su postavljeni natpisi da se ne hoda i ne parkira ispred zgrade. Očekujemo dolazak stručnjaka koji bi trebali detaljnije pregledati krovove i dimnjake iako na njima nema vidljivih šteta koliko smo mogli procijeniti.

Naime, zahvaljujući nedavnoj obnovi pročelja i krovišta Etnografskog muzeja koje je financirao osnivač Grad Zagreb nije bilo šteta na prednjoj fasadi iako ona obiluje skulpturama i arhitektonskom plastikom. Obnovljeno je i krovište Muzeja s kupolom te nije bilo šteta niti u tome dijelu. Štete u depoima u tavanskim dijelu su također minimalizirane zahvaljujući novim oblogama no ipak je više lako lomljivih predmeta stradalo.

Etnografski muzej je izradio cjelovitu projektnu dokumentaciju za nastavak obnove zgrade muzeja, a upravo ovakve situacije pokazuju koliko je važno ulagati u građevinsko održavanje i opremanje tako važnih spomenika kulture kao što su muzeji.
 • galerija

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - petak: 10,00 - 18,00 sati
  Subotom: 10,00 - 14,00 sati
  Nedjeljom, ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.