Događanje

Web stranica - Istraživanja braće Seljan

28.02.2018.
Braća Mirko (5.4.1871. - 1913.) i Stevo (19.8.1875.-7.6.1936.) Seljan hrvatski su istraživači, rođeni i školovani u Karlovcu. Mirko je neko vrijeme radio u Sankt Peterburgu gdje se počeo intenzivno baviti atletikom te je1898. krenuo pješice do Pariza za što mu je trebalo sto dana. Nakon toga se braća sastaju u rodnom gradu i odlaze 23. siječnja 1899. na „put oko svieta pješkom“. Odredište je bila Etiopija gdje su boravili u službi cara Menelika II do kraja 1901. godine. Bili su na dužnosti guvernera Južne ekvatorijalne provincije sa zadatkom da učvrste i prošire negusovu vlast. Na tom prostranom području Seljani su radili geografska i etnografska istraživanja. U Južnu Ameriku odlaze 1903. godine gdje istražuju područja Brazila i Paragvaja. Vlasti ih angažiraju za istraživanje mogućnosti prometnog povezivanja važnih trgovačkih točaka. Povezali su se i s hrvatskim iseljenicima te intenzivno radili na buđenju njihove nacionalne svijesti. U Peruu su s vladom sklopili ugovor o izgradnji puta koji bi spajao bogata nizinska područja s obalom zbog čega Mirko kreće s ekspedicijom na put kroz Peru te umire u prašumi vjerojatno u svibnju 1913. Stevo je nakon bratove smrti nastavio putovati i istraživati rude, živio je i osnovao obitelj u brazilskoj državi Minas Gerais gdje je umro 1936. godine.

Etnografski muzej čuva vrijednu ostavštinu braće Seljan. Ovim se projektom željelo omogućiti dostupnost građe koja je u posjedu Etnografskog muzeja, ali i drugih hrvatskih institucija. Cilj je na jednom mjestu okupiti sve za sada dostupne materijale koji svjedoče o djelovanju braće Seljan.

Iz fundusa Etnografskog muzeja dostupna je sva građa: fotografije predmeta iz Etiopije i Južne Amerike, fotografije koje su braća snimila u Južnoj Americi, pisma, dnevnici, putne bilježnice, razglednice i dopisnice te knjiga „Salto del Guaira“ koja je za ovu svrhu prevedena sa španjolskog na hrvatski jezik.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu digitalizirala je dvije knjige braće Seljan te je Gradski muzej Karlovac predstavio svoju Zbirku Seljan, čime su nadopunili ovaj projekt.

Dostupni su i članci koje su Seljani objavljivali u časopisu „Prosvjeta“ između 1902. i 1911. godine. Popis literature upućuje korisnike na knjige koje su objavila braća Seljan te na znanstvene i popularne radove koji tematiziraju njihovo djelovanje.

Strip poznatog crtača Andrije Maurovića „Grob u prašumi“ (tekst Franjo Fuis i Marcel Čukli) izlazio je u časopisu „Zabavnik“ (1943. - 1944.), a nastao je prema knjizi Zlatka Milkovića „Braća Seljani“.

Kako bi ovu obimnu građu približili korisnicima, napravili smo interaktivne karte koje iscrtavaju puteve braće Seljan s opisima njihovih ekspedicija i dodatnim materijalima. Nadamo se da će ovaj projekt rasti, kako će se širiti i saznanja o bogatom djelovanju braće Seljan te da će informacije o ovim iznimnim istraživačima i putnicima s lakoćom prelaziti granice i spajati kulture, baš kako su to radila i braća Seljan.

Istražite:
bracaseljan.emz.hr
 • galerija

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T +385 (0)1 4826 220
  F +385 (0)1 4880 320
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - petak: 10,00 - 18,00 sati
  Subota - nedjelja: 10,00 - 13,00 sati
  Ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Vikendom moguć posjet s kućnim ljubimcima, uz obavezno poštivanje bontona.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.