Muzej s kauča

Predmeti s pričom – Kapa od uroka

02.05.2020. Edukacija Muzej s kauča
Koronavirus uzrokuje bolest od koje se za sada štitimo poštujući higijenske mjere i izbjegavajući fizičke kontakte s drugim ljudima. Znanstvenici diljem svijeta udružuju se kako bi što brže proizveli učinkovito cjepivo koje će zaštiti milijune ljudskih života.

No mnogi i danas vjeruju da su bolesti i nesreće posljedica nečistih sila i uroka, koje su svojevrsna kazna za nepridržavanje pravila i vrijednosti zajednice. Svjesno ili nesvjesno, šteta se može nanijeti urokljivim pogledom, zlim okom ili pak riječima. Da bi se zaštitili od bolesti ljudi pribjegavaju različitim magijskim postupcima, poput izgovaranja ili pisanja molitvenih formula, kađenja tamjanom, bacanjem žeravice u vodu ili pak nošenjem predmeta koji će ih zaštiti.

Magijske prakse za zaštitu od uroka osobito su raširene u zaštiti djece i trudnica, koji su najpodložniji djelovanju nečistih sila. U vrijeme nepostojanja institucionalizirane zdravstvene zaštite, kada je smrtnost upravo tih skupina izrazito visoka, ovakvi su postupci služili kao simbolička prevencija.

Iz naše zbirke danas vam predstavljamo kapu od uroka za zaštitu djeteta. Urokljivi pogled zadržava se na šarenom perju, a ne na djetetu. Kapa tako preuzima negativnu energiju pa je dijete stoga zaštićeno. Dugogodišnja ravnateljica muzeja Marijana Gušić (1946. - 1965.) prije svoga dolaska u muzej tijekom 1920-tih godina provodila je istraživanja u Crnoj Gori. Među brojnim predmetima koji su tada sakupljeni nalazi se i kapa od uroka sada dostupna javnosti u izložbi “Kapa dolje!” Priča o (ne)pokrivanju glave.

#MuseumsAndChill

Dječja kapa od uroka
Žabljak, Crna Gora
EMZ 7528
 • galerija

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - petak: 10,00 - 18,00 sati
  Subotom: 10,00 - 14,00 sati
  Nedjeljom, ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.