Muzej s kauča

Predmeti s pričom - Cilindar

30.05.2020. Edukacija Muzej s kauča
Bliže nam se izbori pa evo jedne zanimljive priče o vezi između šešira i politike!
Kad spomenemo cilindar najčešće mislimo na tvrdi visoki šešir u obliku zatvorenoga poluvaljka zavrnutih tvrdih oboda, obično crne sjajne boje. Takav se nosi od 18. stoljeća, a neki ga u osobito svečanim prilikama nose i danas. Za manje svečane zgode njegov se visoki tuljac prepolovio i na vrhu zaokružio, pa je nastao polucilindar, u Zagrebu nazvan „halbcilinder“ ili „halbec“.

Cilindar je imao značajnu ulogu u društveno – političkim previranjima u Hrvatskoj tijekom 19. stoljeća. To je ujedno i vrijeme kada se u Hrvatskoj razvija građanski sloj i njegova kultura pa tako i kultura odijevanja. Dok su kozmopolitski orijentirani građani prihvaćali stranu modu, oni patriotski usmjereni nosili su odjeću inspiriranu folklornim elementima. Iz onovremenog tiska saznajemo kako se moda u to doba često nazivala „tirankom“ protiv koje se valja boriti kao protiv zaraze, jer potkopava temelje narodnoga obilježja. U društveno političkim previranjima česti su bili sukobi hrvatski orijentiranih „surkaša“ i prorežimskih „frakaša“. Surka je vrsta suknenog ogrtača ukrašenoga gajtanima u narodnom stilu, dok su „frakaši“ uz frak nosili cilindar koji su simbolizirali svjetsku modu. Cilindar tada dobiva i jednu sasvim novu i neočekivanu namjenu, naime postaje pljuvačnica u kavani. Protivnici stranih utjecaja u hrvatskoj kulturi pljuvanjem u njega mogli su jasno iskazati stav prema njima nepoćudnim pojavama.

Kako izgleda izokrenuti cilindar - pljuvačnica možete vidjeti na našoj izložbi „Kapa dolje! Priča o (ne)pokrivanju glave“.

#MuseumsAndChill
 • galerija

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - petak: 10,00 - 18,00 sati
  Subotom: 10,00 - 14,00 sati
  Nedjeljom, ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.