Muzej s kauča

Predmeti s pričom - Klobučarski luk

23.05.2020. Edukacija Muzej s kauča
Danas vam predstavljamo neobičnu alatku klobučarskoga obrta zaboravljene namjene i porijekla koja se čuva u našoj Zbirci tradicijskih obrta. Služila je pri obradi životinjske dlake za izradu šešira. U Inventarnu knjigu Muzeja ušla je pod njemačkim nazivom „Fachbogen“, a istraživanjem se saznalo kako je u engleskom jeziku poznata kao „hatter's bow“ pa stoga u slobodnom prijevodu - klobučarski lūk. Naime alatka oblikom nalikuje lūku ili pak gudalu jer je na dugačku drvenu motku nategnuta struna izrađena od životinjskih crijeva, a uz nju još dolazi vreteno „Schlagholz“ kojim se lupa po struni čime se proizvode vibracije. Dlaku od koje se izrađuje pust (filc) odnosno netkani materijal potrebno je najprije raspetljati, omekšati i poravnati. To se činilo uz pomoć takvoga lūka koji je mogao biti različitih dužina. Veliki primjerci dugački i po dva metra, poput našeg muzejskog, visili su okačeni o strop klobučarske radionice. Lūk se umetao u hrpu dlake te bi se od vibracija postignutih lupanjem po struni ona poravnala i formirala u „jastučiće“, a prljavština je padala kroz utore na stolu.

Zanimljiva je činjenica kako je taj tip alata zapravo u klobučarstvo ušao iz tehnika obrade biljnih sirovina za proizvodnju tekstila. Alat u obliku lūka za mehanički postupak raščešljavanja i čišćenja pamuka poznat je u Indiji još od 2. stoljeća, a ponegdje se u rukotvorstvu upotrebljava i danas.

Pogledajte ovaj predmet uživo i saznajte više o klobučarskom obrtu u našoj izložbi „Kapa dolje!“Priča o (ne)pokrivanju glave

#MuseumsAndChill
 • galerija

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - petak: 10,00 - 18,00 sati
  Subotom: 10,00 - 14,00 sati
  Nedjeljom, ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.