Muzej s kauča

Predmeti s pričom - Mankala

07.04.2020. Edukacija Muzej s kauča
Naše virtualno druženje nastavljamo s predmetom iz Zbirke izvaneuropskih kultura, a radi se o ploči za društvenu igru mankala iz Ruande.

Mankala je strateška misaona igra za koju je potrebna podloga s jasno označenim udubljenjima te pijuni sličnih veličina, poput kamenčića, suhoga graha ili školjki. U nedostatku drvene podloge, mogu poslužiti i rupe iskopane u zemlji. Najčešće igraju dva igrača, a cilj igre je osvojiti što više pijuna i onemogućiti kretanje protivniku. Različiti su nazivi za ovu igru, no etnolozi rabe naziv mankala, koji označava skupinu srodnih igara koje se u različitim varijantama igraju u gotovo cijeloj Africi, na Bliskome istoku, središnjoj i jugoistočnoj Aziji, Sjevernoj i Južnoj Americi.

U mnogim afričkim etničkim zajednicama igranje mankale podrazumijevalo je određene norme: igrala se u određeno vrijeme i na određenome mjestu. Prema vjerovanju, noć je doba kada su duhovi, preci i božanstva aktivni, a ne ljudi, pa se stoga mankala smatrala dijelom dnevnih aktivnosti. Vjerovalo se da igranje noću uznemirava duhove koji igraču mogu uzeti dušu. Prema tradiciji mnogih afričkih naroda južno od Sahare ovo je igra za odrasle muškarce pa je poznavanje mankale često obilježavalo i promjenu društvenoga statusa, poput inicijacijskog obreda koji je dječaka prevodio u odrasla muškarca.

Igra je danas popularna diljem svijeta, a igraju ju i djeca. Na internetu su dostupna pravila za mankalu, a ploču možete izraditi i sami od kartona za jaja ili manjih posudica. Za pijune neka vam posluže kamenčići, perlice, suhi grah ili slanutak ili bilo kakvi sitni predmeti koje možete pronaći kod kuće.

Uzmite predah od računala i TV-a, naučite nešto novo i zabavite se sa svojim ukućanima! Javite nam tko je pobijedio!

#MuseumsAndChill
 • galerija

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - petak: 10,00 - 18,00 sati
  Subotom: 10,00 - 14,00 sati
  Nedjeljom, ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.