Muzej s kauča

Predmeti s pričom - Peča

16.05.2020. Edukacija Muzej s kauča
Pokrivanje kose, glave, lica i dijelova tijela od davnina ima značajnu ulogu u ljudskoj kulturi. Ono se najčešće vezuje uz religiju, no valja istaknuti da su različite vjere tu praksu usvojile prihvaćajući lokalne običaje, a duhovna i vjerska značenja naknadno su joj pridodana.

Danas vam predstavljamo vrlo rijedak muzejski predmet čija se aktualnost može problematizirati s različitih gledišta. Radi se o peči, maski za lice, kakve su muslimanske žene nosile u Sarajevu početkom 20. stoljeća. Taj se predmet može vidjeti na našoj izložbi „Kapa dolje!“ Priča o (ne)pokrivanju glave.

Pokrivanje žena, osobito islamskih, u današnje se vrijeme često problematizira u multikulturnim zapadnim društvima. Neke su zapadne države čak zabranile pojedine dijelove muslimanske ženske odjeće u javnosti.

Najnovija istraživanja u Francuskoj i Velikoj Britaniji pokazuju kako nakon izbijanja pandemije korona virusa postoji "osjetna razlika" u načinu postupanja prema ženama koje pokrivaju lice. Mnoge su muslimanke potvrdile da ih više nitko zbog toga ne gleda poprijeko te da ih trenutna situacija u svijetu štiti od "zlobnih komentara".

Praksa pokrivanja cijelog tijela uključujući i lice postojala je i u BiH od osmanskog perioda do njezinoga zakonskog ukidanja 1950., da bi 1990-ih ponovno oživjela. Ženska odjeća u BiH u 19. i početkom 20. st. prilagođavala se osmanskim i vjerskim propisima, ali i modi. Za izlazak izvan kuće gradske su žene nosile ogrtač tamne boje koji se zvao feredža, a glavu i lice prekrivale su različitim pokrivalima. Jedan pokrivač je dolazio na glavu i čelo i zvao se čember, drugi preko lica i zvao se jašmak, dok je treći pokrivao cijelu glavu i padao niz leđa, a nazivao se dušeme. Ovako odjevena žena imala je mali otvor oko očiju. Begovske žene nosile su i „peču“, tj. komad crnog podstavljenog platna, vezanog srmom, sa prorezima za oči, (kakav je i muzejski primjerak), a dlanove pokrivale tankim rukavicama.

#MuseumsAndChill
 • galerija

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - petak: 10,00 - 18,00 sati
  Subotom: 10,00 - 14,00 sati
  Nedjeljom, ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.