Muzej s kauča

Predmeti s pričom - Peka

28.04.2020. Edukacija Muzej s kauča
Bliži nam se Praznik rada, dan koji obično označava početak sezone roštiljanja i druženja na otvorenom s rodbinom i prijateljima. Ove godine ovaj praznik obilježit ćemo malo drugačije, bez velikih okupljanja. No, ne tugujte – imamo u našem fundusu predmet koji će vas barem na trenutak vratiti u jedan od prošlih Praznika rada.

Iz naše Zbirke lončarstva danas vam predstavljamo predmet koji neki od vas zasigurno dobro poznaju i često koriste upravo u prilikama kada se okupi veći broj prijatelja i obitelji kako bi proslavili kakav važan događaj. Peka je zemljani poklopac pod kojim se peče kruh ili meso na otvorenom ognjištu. Ovaj primjerak izrađen je od crvenkaste pečene zemlje na ručnom lončarskom kolu. S vanjske strane peka ima tri plitka, zemljana obruča koji služe za zadržavanje žeravice prilikom pečenja. Dva ''uva'', koja strše sa strane, imaju probušene rupice za vezanje žice, a lagano utisnuti znak križa ima na sredini probušenu rupicu za odvod pare kod pečenja. Peka je kaljena prskanjem razmućenoga brašna u vodi. Znamo da je ovu peku izradio 1978. godine lončar Tomo Knezović iz Potravlja, u Dalmatinskoj zagori. Ovaj kraj poznat je po lončarstvu ručnog kola, a sela Zagvozd kraj Imotskog, Ervenik u Bukovici i Potravlje kraj Sinja bili su centri izrade neglazirane keramike. Nju su izrađivali muškarci na niskom lončarskom kolu te pekli na otvorenoj vatri. Često su svoju keramiku mijenjali za žito ili ulje, a i danas proizvode poput teća, pitara, peka, bakri, lončića i ćupova prodaju na lokalnim sajmovima, tržnicama ili u Sinju za vrijeme svetkovina.

Hoćete li u petak staviti nešto ispod svoje peke? Pošaljite nam fotografije da uživamo barem ovako virtualno :)

#MuseumsAndChill
 • galerija

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - petak: 10,00 - 18,00 sati
  Subotom: 10,00 - 14,00 sati
  Nedjeljom, ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.