Muzej s kauča

Predmeti s pričom - Plišana zmija Flafi

06.06.2020. Edukacija Muzej s kauča
Dugačka zmijica imena Flafi autorski je rad majstorice plišanih dječjih igračaka Ružice Vavra. Raditi je počela 1949. godine u kućnoj radinosti, a igračke je prodavala robnoj kući „Nama”, trgovini „Jorgovan” (kasnije preimenovanoj u „Iris”) i „Narodnim rukotvorinama”. Majstorsku radionicu i trgovinu otvorila je 1961. godine u Zagrebu, u Petrinjskoj ulici 4. Tada je izradila i prvog plišanog medvjedića s pokretljivim udovima i glavom. Tijekom godina kreirala je 150 plišanih igračaka koje je zaštitila autorskim pravima. U posao je vremenom uključila i kćer Dolores. Dobivale su ponude stranih robnih kuća poput pariške robne kuće „Lafayette” ili Walta Disneyja koji je želio da za njega proizvodi plišane igračke prema njegovim nacrtima. Nažalost, majka i kći radile su same i nisu imale uvjete za zapošljavanje novih radnika te nisu mogle širiti posao. Stariji se zacijelo sjećaju popularne dječje TV serijE „Mendo i Slavica”. Ružica je 1958. godine izradila za nju tri medvjedića: planinara, dimnjačara i liječnika. Svaki model igračaka Vavra imao je svoje ime poput mačke Kikice, pasa Cukija i Pufija, lavića Lamberta i Lea, patkice Gage, Suzi i Vlatkice, zečeva Mrkvića i Zvekana, mišića Miška, gavrana Arčija, zmijice Dorice... S pojavom jeftinih industrijskih igračaka koje su preplavile tržište majka i kći Vavra morale su zatvoriti svoj obrt. Muzejska zbirka igračaka obogaćena je s 40 primjeraka plišanih igračaka koje je donirala Dolores.

#MuseumsAndChill
 • galerija

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - petak: 10,00 - 18,00 sati
  Subotom: 10,00 - 14,00 sati
  Nedjeljom, ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.