Obiteljski programi

Zaplešimo u Muzeju!

20.09.2016. - 15.11.2016. Etnografski muzej, Zagreb
Dragi plesači, ljubitelji plesa i oni koji će to tek postati!

Etnografski muzej i plesna udruga ''Back to SWING Zagreb'' udružili su se kako bi vam približili glazbu, ples, modu i kulturu s početka 20. stoljeća. U sklopu izložbe ''Puna šaka brade'', organiziramo za vas plesne radionice swing plesova na kojima ćete moći naučiti osnovne korake Lindy hopa, Shaga, Jitterbuga, Charlestona i Balboe, ali i upoznati nove ljude, zabaviti se i družiti kroz ples.
Radionice će se održati u četiri termina tijekom rujna, listopada i studenog – tri otvorena za svu zainteresiranu javnost i jedan namijenjen djeci (termine i opise radionica pogledajte niže u objavi).
Cijena pojedinačne radionice, u trajanju od sat vremena, iznosi 25 kn za odrasle, dok je cijena dječje ulaznice 15 kn, a obiteljske (roditelji + djeca) 40 kn (na radionici djeca mogu sudjelovati sama ili uz pratnju roditelja).
Prijave za radionice su obavezne (e-mailom na edukacija@emz.hr).

20.9. utorak, 17:00 – 18:00
Lindy hop


Najrašireniji i najosebujniji iz porodice swing plesova. Lindy hop je bio predvodnik swing revivala koji je krenuo ’80-ih, rasplamsao se ’90-ih godina, i vratio u život glazbu i ples ’30-ih.
Nastao je u doba u kojem je swing bio hype, u kojem su big bandovi po noćnim klubovima prašili jazz. Svirali su glazbu da bi se na nju plesalo. Poticali su jedni druge (svirači plesače i plesači svirače) na inovacije i improvizacije, i tako su se uzajamno razvijali i ples i glazba. Tehnički, korijene vuče iz charlestona iz 1920-ih i tap jazza.
Tri stvari koje ćete primijetiti u lindy hopu su: opuštenost, improvizacija i nasmijanost.

18.10. utorak, 17:00 – 18:00
Shag


Postoji nekoliko vrsta ovog plesa, a kod nas se uči collegiate shag. To je živopisan i veseo ples u paru koji se pleše na brzu glazbu (od 185 do preko 200 beatova u minuti). Iako mu porijeklo nije sasvim poznato, smatra se da je nastao u SAD-u 1920-tih godina. Osnovni korak se sastoji od kombinacije brzih i sporijih koraka (quicks and slows) te ovisno o broju sporih koraka razlikujemo 4 ritmičke kategorije shaga. Zasigurno je swing ples koji troši najviše kalorija.

22.10. subota, 11:00 – 12:00
Jitterbug i Charleston – dječja radionica


Sigurno ste ga vidjeli u filmovima, spotovima ili reklamama, ili pak kao element nekog drugog plesa. Možemo reći da je Charleston pionir plesne ere ‘20-ih i ‘30-ih godina. Odiše razigranošću i šarmom. Naizgled je razbacan i “neuredan”, no svi elementi jasno su vođeni. Pleše se u paru, a partneri se drže sučelice.

Jitterbug je naziv za swing plesove koji se u početku koristio u nedostatku drugih naziva. Tokom godina plesovi su dobili svoje ime i karakter, a sam naziv Jitterbug postao je sinonim za nešto drugačiji ples. On je pojednostavljena verzija swing plesova koja je zaživjela u sjevernom dijelu SAD-a.
U samom početku swing ere glazbenici su nazivali plesače Jitterbugs-ima od milja, a danas se smatra pojednostavljenom kombinacijom stilova.

15.11. utorak, 17:00 – 18:00
Balboa


Pleše se na bržu glazbu i obilježavaju ga zatvoreno i blisko držanje partnera te brzi rad nogu. Vođenje u Balboi vrlo je suptilna komunikacija između plesnih partnera koja često nije jasno vidljiva promatraču sa strane. Ples zauzima malo mjesta, koraci su kratki i sve se doima kao „sitno tkanje“. Može se plesati i na sporu glazbu pri čemu rad nogu postaje kompleksniji.


Back to Swing Zagreb
Plesna Udruga „Back to SWING Zagreb“ neprofitna je organizacija koja se bavi plesnom podukom, organizacijom festivala, okupljanja i ostalih plesnih događaja vezanih za swing plesove. Udruga je osnovana s ciljem širenja svijest i spoznaje o plesnoj i glazbenoj prošlosti s početka 20. stoljeća. Članovi organizacije aktivno sudjeluju i bave se događanjima vezanim uz „Retro“ ili „Vintage“ subkulturu, a uključuju odijevanje, ples i glazbu tog doba te razmjenu znanja, predmeta i ostalih djelića povijesti.
Plesna udruga „Back to Swing“ se kvalitetom nastoji što više približiti svjetskoj razini te organizira radionice i festivale vezane uz Swing kulturu s renomiranim svjetski poznatim učiteljima, s druge strane nastoji se povezati prvenstveno sa susjednim zemljama te sudjeluje u organizaciji uspješnog srednjeeuropskog plesnog kampa s voditeljima scena poput Mađarske, Slovenije, Češke, Slovačke i Austrije.
 • galerija

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - petak: 10,00 - 18,00 sati
  Subotom: 10,00 - 14,00 sati
  Nedjeljom, ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.