<>

Programi za odrasle

Ceremonija lule i Sweat Lodge ceremonija - predavanje

19.03.2015. Etnografski muzej (Zagreb) Izložbe Dim - priča o duhanu
U Etnografskom muzeju u Zagrebu održano je predavanje Gorana Puljka:

DUHAN U CEREMONIJAMA SJEVERNOAMERIČKIH STAROSJEDILACA:
Ceremonija lule i Sweat Lodge ceremonija

u sklopu izložbe „Dim – priča o duhanu“
u četvrtak, 19. ožujka u 18 sati
u Etnografskom muzeju
Trg Mažuranića 14
10000 Zagreb

Predavanjem se pokušalo dočarati vrijednost duhana u tradicionalnoj kulturi sjevernoameričkih starosjedioca na primjeru Ceremonije lule i Sweat Lodge ceremonije, koje se i danas prakticiraju te imaju važno mjesto u kulturi pojedinih etničkih skupina. Goran Puljko predstavio je učenja koja je primio od Wind Daughter, nositeljice kulture i vrijednosti etničke skupine Muscogee Creek.

Transformacija duhana je metafora transformacije karaktera: jedan dio (dim) se podiže prema nebu i stremi povezivanju sa duhom, dok drugi dio (pepeo) podsjeća na nestalnost i mijenu fizičke forme. Ključ ceremonije je pojedinac koji u njoj sudjeluje. On promatra igru velike misterije; neba i zemlje, duha i materije; i nastoji živjeti život najbolje što može kroz utjelovljenje karakteristika duha u materiji. A to je, jednostavno rečeno, načelo da je sve povezano sa svime, i svatko sa svakim… dim se širi iz ceremonijalne lule i dotiče sve… cijelu kreaciju.

Obzirom da kultura o kojoj će biti riječ živi i dalje kroz one koji ju poštuju, prakticiraju i podučavaju, u ovim se ceremonijama može sudjelovati jer se povremeno održavaju u Zagrebu. Nakon predavanja zainteresirani su se mogli prijaviti za radionice.

U fotogaleriji pogledajte kako je bilo.

***
GORAN PULJKO
Rođen sam 1977. godine u Zagrebu. Profesionalno se bavim bioenergetskim radom i shiatsu masažom od 2006. godine. Proučavam metode relaksacije i kontemplacije poslijednjih desetak godina i vodim radionice iz tih područja jer pridajem veliki značaj tim metodama unutar procesa osobnog ozdravljenja. Mnogo proučavam utjecaj negativnih emocionalnih i mentalnih obrazaca na zdravlje kao i praktične načine otpuštanja istih u svrhu ozdravljenja ili održavanja zdravlja. Za shiatsu sam se školovao na Finger Lakes School of Massage u SAD-u (Ithaca, NY) gdje sam imao prilike doći u kontakt sa sjevernoameričkim starosjediocima i učiti izvorne ceremonije iscjeljivanja od Wind Daughter, voditeljice (Medicine Chief) „Panther Lodge Medicine Society“ i začetnice organizacije „West Winds“ za duhovna učenja sjevernoameričkih starosjedioca sa sjedištem u Arkansasu. Prisustvovao sam velikom broju izvornih ceremonija na sjeverno-američkom kontinentu i osposobljen sam da vodim Ceremoniju lule i Sweat Lodge ceremoniju.
 • galerija

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - subota: 10,00 - 18,00 sati
  Nedjelja: 10,00 - 13,00 sati
  Ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.