Programi za odrasle

Kako uvesti održivost u svakodnevne prehrambene prakse?

26.09.2017. Etnografski muzej (Zagreb) Izložbe O životinjama i ljudima
Pozivamo vas na još jedno zanimljivo predavanje u okviru izložbe " O životinjama i ljudima" pod naslovom
“Kako uvesti održivost u svakodnevne prehrambene prakse?”
koje će se održati u utorak, 26. rujna 2017. u 18 sati, u Etnografskom muzeju, Trg Mažuranića 14

Dr.sc. Olga Orlić u ovom predavanju ponudit će odgovore na pitanje što svatko od nas može učiniti u segmentu prehrane kako bi unio dašak održivosti u suvremene konzumerističke prehrambene prakse koje podržavaju neodrživost. Praksa poljoprivrede potpomognute zajednicom jedna je od takvih održiv(ijih) praksi, koja u Hrvatskoj postoji od 2009. godine, a kojom se nastoji u lanac nabave prehrambenih namirnica uvesti principe solidarne ekonomije, postići što je veći stupanj prehrambenog suvereniteta na lokalnoj razini te u konačnici rezultirati zdravijom prehranom.

O predavačici

Olga Orlić diplomirala je 2000. godine etnologiju i arheologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 2001. do 2006. godine radila je kao kustosica u Etnografskom muzeju Istre. Za svoju prvu samostalnu izložbu „Tkalci u Istri“ (2004. ) dobila je godišnju nagradu „Milovan Gavazzi“ Hrvatskog etnološkog društva. Od 2006. godine zaposlena je na Institutu za antropologiju u Zagrebu, prvo kao znanstvena novakinja, a od 2013. godine kao znanstvena suradnica. Magistrirala je 2009. godine na Poslijediplomskom studiju etnologije i kulturne antropologije Filozofskog Fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a na istom je Sveučilištu stekla titulu doktorice znanosti iz antropologije u okviru izvandoktorskog studija. U dosadašnjem znanstveno istraživačkom radu sudjelovala je kao suradnica na više nacionalnih i međunarodnih projekata te vodila dva programa popularizacije antropologije. Autorica je više znanstvenih i stručnih radova, te članica uredništva časopisa Hrvatskog etnološkog društva Etnološka tribina. Jedna je od osnivačica neformalne istraživačke skupine Ruralije kojoj je jedan od ciljeva pokrenuti interdisciplinarna znanstvena istraživanja ruralnog prostora u Hrvatskoj.

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - subota: 10,00 - 18,00 sati
  Nedjelja: 10,00 - 13,00 sati
  Ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.