Programi za odrasle

Mogućnosti prenošenja i primjene znanja – Očuvanje i zaštita nematerijalne kulturne baštine u Republici Koreji

15.02.2018. Etnografski muzej (Zagreb)Hrvatsko etnološko društvo i Etnografski muzej imaju čast pozvati Vas na znanstveno-stručni kolokvij organiziran povodom Europske godine kulturne baštine


MOGUĆNOSTI PRENOŠENJA I PRIMJENE ZNANJA:
OČUVANJE I ZAŠTITA NEMATERIJALNE KULTURNE BAŠTINE U REPUBLICI KOREJIKolokvij će se održati 15. veljače 2018. godine u prostorijama Etnografskog muzeja, Trg Mažuranića 14, Zagreb, u trajanju od 10 do 13 sati.PROGRAM


10.00 – 10.15 | OTVARANJE KOLOKVIJA

Pozdravni govor ravnateljice Etnografskog muzeja Goranke Horjan
Pozdravni govor predsjednice Hrvatskog etnološkog društva dr. sc. Tihane Petrović Leš

10.15 – 11.15 |PREDAVANJE

Matija Dronjić* | Sustav očuvanja i zaštite nematerijalne kulturne baštine u Republici Koreji

Sustav zaštite i očuvanja nematerijalne kulturne baštine u Republici Koreji uspostavljen je 1962. godine i danas glasi kao jedan od najsofisticiranijih i najefikasnijih u svijetu. Devedesetih godina 20. stoljeća poslužio je kao model za UNESCO-ov međunarodni program uspostave nacionalnih lista tzv. „Living Human Treasures“, kroz kojeg su inicirane promjene u odnosnu prema baštinicima tradicijskih znanja i vještina u zemljama poput Francuske, Češke, Senegala, Nigerije, Kambodže i Mongolije, a utjecao je i na pojedine elemente UNESCO-ove „Konvencije o zaštiti i očuvanju nematerijalne kulturne baštine“ 2003. godine.

Usprkos značajnim rezultatima, potreba za poboljšanjima sustava postajala je sve očiglednija kako se korejsko društvo rapidno nastavilo transformirati zahvaljujući ubrzanom razvoju tehnologije i sveprisutnijoj vesternizaciji. Zajedničkim nastojanjima stručnjaka i zakonodavca postignut je konsenzus i Republika Koreja je 2015. godine redefinirala pojam nematerijalne kulturne baštine te ju je izučila iz dotadašnjeg zakona o zaštiti kulturne baštine u samostalni pravni akt.

Predavanje se bazira na autorovom istraživanju modela očuvanja i zaštite nematerijalne baštine Republike Koreje i njegove praktične primjene, provedenom tijekom petomjesečnog studijskog rada u National Folk Museum of Korea.

11.15 – 11.30 | STANKA ZA KAVU

11.30 – 13.00 | MODERIRANA RASPRAVA

Mogućnosti primjene elemenata korejskog sustava očuvanja i zaštite nematerijalne kulturne baštine
Rasprava se bazira na definiranju ključnih izazova u procesima zaštiti i očuvanju nematerijalne kulturne baštine u Republici Hrvatskoj te pokušaju davanja odgovora na pitanje može li se na njih pozitivno utjecati ciljanom primjenom iskustva Republike Koreje.* Matija Dronjić rođen je 1984. godine u Karlovcu. Diplomirao arheologiju i etnologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2011. godine, od 2012. zaposlen je kao kustos Etnografskog muzeja u Zagrebu te obnaša dužnost voditelja Audiovizualnih fondova, Zbirke audiovizualne opreme i Zbirke razglednica i čestitki. Znanstveni interes usmjerio je na baštinske teme, a posljednjih nekoliko godina aktivno se bavi problematikom nematerijalne kulturne baštine u kontekstu prostora, kulturnih politika i uloge lokalne zajednice u procesima transfera tradicijskih znanja i umijeća. Iskusan terenski istraživač, suradnik mnogih tuzemnih i međunarodnih projekata, autor niza radova u domaćim i stranim publikacijama, aktivan član Hrvatskog etnološkog društva i Nacionalnog komiteta ICOM-a.

Kontakt

Etnografski muzej
Trg Mažuranića 14
10000 Zagreb

T+385 (0)1 4826 220
E emz@emz.hr

Radno vrijeme

Utorak - subota: 10,00 - 18,00 sati
Nedjelja: 10,00 - 13,00 sati
Ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

Ulaznice

CIJENA ULAZNICE

Odrasli individualno: 20 kuna
Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
10 kuna
Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
40 kuna

GRATIS ULAZNICE

Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

Radionice

Radionice iz redovne ponude:
Djeca: 15 kuna
Odrasli: 25 kuna
Obiteljska: 40 kuna

Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

Stručna vodstva

Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
Na engleskom jeziku: 150 kuna

Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

Pristup

Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.