<>

Programi za odrasle

Ne-ljudske životinje u bioetičkoj perspektivi

26.10.2017. Etnografski muzej (Zagreb) Izložbe O životinjama i ljudima
“Ne-ljudske životinje u bioetičkoj perspektivi“

Pozivamo vas na još jedno zanimljivo predavanje u okviru izložbe " O životinjama i ljudima" pod naslovom “ Ne-ljudske životinje u bioetičkoj perspektivi“ koje će se održati u četvrtak, 26. listopada 2017. u 18 sati, u Etnografskom muzeju, Trg Mažuranića 14

Izv. prof. dr. sc. Hrvoje Jurić polazeći od definicije bioetike kao „područja susreta i dijaloga različitih znanosti i ne-znanstvenih pristupa koji se okupljaju radi artikuliranja, razmatranja i rješavanja etičkih pitanja vezanih uz život u cjelini, u svim njegovim oblicima, stupnjevima, fazama i pojavnostima“, u ovom će se izlaganju nastojati izraditi bioetički okvir za raspravu o moralnom statusu životinja i njihovim pravima. U tu svrhu, najprije će se u osnovnim crtama prikazati povijest odnosa čovjeka i životinje, te neke filozofijske teorije koje su, izravno ili neizravno, doprinijele konceptualiziranju tog odnosa. U središnjem dijelu izlaganja bit će riječi o različitim pristupima „životinjskom pitanju“, koji su se kristalizirali unutar suvremene bioetičke diskusije, između tradicionalnog antropocentrizma i biocentričkih proboja. Na kraju će se ukazati na glavna područja u kojima se danas iskorištavaju, muče i ubijaju životinje, što će nas dovesti i do pitanja o zakonskoj regulaciji ove problematike, osobito u hrvatskom društveno-političkom i pravnom kontekstu.

O predavaču

Hrvoje Jurić (1975.) radi kao izvanredni profesor na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gdje predaje etiku i bioetiku. Voditelj je Sveučilišnog centra za integrativnu bioetiku Sveučilišta u Zagrebu, glavni tajnik Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku, predsjednik Hrvatskog bioetičkog društva te član nekih drugih znanstvenih, kulturnih i socijalnih projekata i inicijativa. Pored brojnih znanstvenih, stručnih, esejističkih i publicističkih članaka u hrvatskim i međunarodnim časopisima i zbornicima, objavio je knjigu Etika odgovornosti Hansa Jonasa (2010.), te bio suurednik zbornika Filozofija i rod (2005.) i Filozofija i mediji (2014.). Osim etike i bioetike, u područja njegovog interesa spadaju filozofija tehnike, filozofija prirode, filozofija medija, rodni studiji i socijalno-politička problematika. Bavi se i poezijom, te je objavio pet knjiga pjesama.
 • galerija

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - subota: 10,00 - 18,00 sati
  Nedjelja: 10,00 - 13,00 sati
  Ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.