Izložba

Braća Seljan kroz prašume i pustinju

03.05.2018. - 18.11.2018. Etnografski muzej, Zagreb Događanja Dani brazilske kulture Tribal perfomansi i vodstvo kroz izložbu - Braća Seljan kroz prašume i pustinju Dani brazilske kulture Predstavljanje web stranice i izložbe o braći Seljan Edukacija Misterij Gran Pajatena Radionica izrade nakit od recikliranog papira Etiopska večer: O ljubavi i kavi u Etiopiji U muzejskom hladu III Narodne priče i bajke
Imade navada u ljudskom životu, kojih se čovjek ne može riješiti, koje imadu isti upliv na živce, kao na morfinistu morfijum i na pušača duvan. Jedna od tih navada jest i nagon za putovanjem, čežnja za širokim svijetom, za prouku dalekih i nepoznatih krajeva.
Mirko i Stevo Seljan, 1904.


Braća Seljan rođeni su u Karlovcu, Mirko 1871. a Stevo 1875. godine. Mirko je završio četiri razreda Realne gimnazije, nakon čega upisuje Kadetsku školu iz koje je izbačen pri kraju četvrtog razreda zbog disciplinskog prekršaja te upućen na odsluženje redovnog vojnog roka. Potom se zapošljava kao pomoćni mjernik i geometar u više europskih gradova. Stevo je u četvrtom razredu gimnazije zbog lošeg vladanja isključen iz škole te 1893. godine odlazi u svijet kao dnevničar. U austrougarskoj mornarici služi četiri godine kao dobrovoljac.
Mirko se tijekom boravka u Sankt Peterburgu, gdje je radio na gradnji mosta preko Neve, sve više bavio atletikom. To mu je ujedno bila priprema za putovanje pješice od Sankt Peterburga do Pariza na koje kreće 13. srpnja 1898. godine, za što mu je trebalo sto dana.

ETIOPIJA
Braća Seljan kreću početkom 1899. godine iz Karlovca na put oko svieta pješkom, kako su zapisali u svojoj putnoj bilježnici. U Trstu se ukrcavaju na brod, pristaju u Egipat te nastavljaju uglavnom pješice do Etiopije, tada zvane Abesinija. Putem su održavali koncerte, Mirko je svirao violinu, a Stevo flautu. Mirko je održavao i predavanja te su tako dijelom zarađivali za nastavak putovanja.
U travnju stižu u grad Harar gdje borave kod rasa Makonnena, guvernera provincije Harar i rođaka cara Menelika II. Braća su se predstavila kao Rusi koji su bili u dobrom položaju kod Menelika II. jer su mu pomogli u bitci protiv Talijana 1896. godine. Tom je pobjedom car Menelik II. stekao međunarodnu reputaciju, što je uzrokovalo priliv stranih izaslanika, diplomata i avanturista u zemlju.
Ras Makonnen najavio je Seljane caru Meneliku II. koji ih poziva u svoju prijestolnicu Addis Abebu. Saznavši da su Seljani vješti u rukovanju vatrenim oružjem, povjerio im je četu od 300 muškaraca i imenovao ih časnicima i instruktorima „Kraljevske tjelesne straže".

U rujnu 1899. car Menelik II. imenuje Mirka guvernerom Južnih provincija, a Stevu njegovim zamjenikom. Prije njih tu je dužnost obavljao Nikolaj Leontijev, ruski vojni časnik i istraživač Afrike. Za svog službovanja u Južnim provincijama braća su istražila oko 50.000 km2.
Prije odlaska iz Etiopije Menelik II. Seljanima je dodijelio darove i odlikovanja za rad u njegovoj službi. Mirko je primio medalju Etiopske zvijezde, a Stevo Solomonovu medalju.

JUŽNA AMERIKA
Nakon kraćeg boravka u Europi Seljani u travnju 1903. godine odlaze u Južnu Ameriku. U Rio de Janeiru sastaju se s hrvatskim iseljenicima i predstavnicima brazilskih vlasti te osnivaju poduzeće La Misión Científica Croata Mirko y Stevo Seljan (Hrvatska znanstvena misija Mirko i Stevo Seljan) u čije će ime ugovarati brojne projekte s južnoameričkim državama i poslovnim društvima. Cilj im je istražiti mogućnosti prometnog povezivanja razmjerno gusto naseljenih područja blizu atlantske obale s rijetko naseljenim područjima u unutrašnjosti koja su bogata sirovinama.
Ujedno proučavaju i bilježe specifičnosti o klimi, geologiji, biljnom i životinjskom svijetu. Putem susreću pripadnike raznih etničkih skupina, zapisuju podatke o njihovu načinu života te prikupljaju predmete za zagrebački muzej.

Ekspedicija kroz peruansku prašumu i smrt Mirka Seljana
U kolovozu 1912. godine braća odlaze na pokusnu ekspediciju u području peruanskih Anda i rijeke Huallage, koja je pritok Amazoni. Nakon istraživanja terena, Stevo odlazi u SAD kako bi se brinuo o financiranju ekspedicije, a Mirko putuje u Limu koja je polazišna točka njegove nove ekspedicije kroz Peru. Prašume kroz koje se Mirko probijao obilovale su skupocjenim kaučukom, kokom i rudama, te je stoga državi bilo u interesu izgraditi put koji bi povezao bogata nizinska područja s obalom.
Krajem ožujka 1913. godine Mirko piše pismo majci i bratu iz indijanskog naselja Vingo Jellache i od tada mu se gubi svaki trag.
Stevo nakon bratove smrti nastavlja putovati i istraživati rude. Putuje po zemljama Latinske i Sjeverne Amerike, da bi 1917. godine osnovao obitelj s Marijom Aracy Lessa u mjestu Rodrigo Silva kod grada Oura Preta. Bavio se kopanjem ruda i uzgojem čaja do svoje smrti 7. lipnja 1936. godine.

U izložbi su predstavljani predmeti, fotografije, putne bilježnice, pisma i geografske karte koje su braća Seljan darovala s ciljem da hrvatskoj javnosti predstave svoja istraživanja i približe kulture koje su proučavali. Interaktivni dijelovi izložbe posjetiteljim će približiti s kakvim su se fizičkim naporima Seljani susretali tijekom svojih istraživanja.

Autorica izložbe:
Marija Živković
mzivkovic@emz.hr

Autorice likovnog postava:
Iva Hrvatin, Katarina Perić, Marita Bonačić

 • galerija postava
 • galerija otvorenja

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - petak: 10,00 - 18,00 sati
  Subotom: 10,00 - 14,00 sati
  Nedjeljom, ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.