<>

Izložbe izvan muzeja

Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama na Hvaru

18.03.2016. - 30.05.2016. Jelsa/Stari Grad, otok Hvar Izložbe Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama
Od 2009. godine broj hrvatskih kulturnih dobara na UNESCO-ovim popisima raste pa ih je do danas uvršteno trinaest na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva, te jedno nematerijalno kulturno dobro na Listu ugrožene nematerijalne kulturne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita. Na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva uvršteni su Čipkarstvo u Hrvatskoj koje razlikuje tehnike i materijale izrade - čipkom na iglu koja se izrađuje na otoku Pagu, čipkom od agave s otoka Hvara i čipkom na batiće iz sjevernohrvatskog grada Lepoglave. Kulturno dobro na Listi je i Dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja, potom Festa svetog Vlaha, zaštitnika Dubrovnika, Godišnji proljetni ophod Kraljice ili Ljelje iz Gorjana, Procesija za Križen na otoku Hvaru, Umijeće izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka s područja Hrvatskog zagorja, Godišnji proljetni ophod Zvončari s područja Kastavštine, potom Medičarski obrt na području sjeverne Hrvatske, Sinjska alka, viteški turnir u Sinju, Bećarac tradicijski glazbeni žanr s područja istočne Hrvatske, Nijemo kolo Dalmatinske zagore, kao i Klapsko pjevanje. Posljednje trinaesto upisano nematerijalno dobro na Reprezentativnoj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva 4. prosinca 2013. godine u Azerbajđanu u Bakuu je Mediteranska prehrana koju su kao multinacionalnu kandidaturu predložile Španjolska, Grčka, Italija, Maroko, Portugal, Cipar i Hrvatska. Na Listi nematerijalne kulturne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita je Glazbeni izričaj Ojkanje.

Na izložbenim panoima uz tekst i fotografije o svakom dobru prikazana je i karta lokaliteta kao i prostor Hrvatske iz kojeg kulturno dobro dolazi. Izložbu prati i kratki film o četrnaest fenomena. Gdje je bilo moguće publika može čuti i zvukovne zapise. Uz pojedina dobra izloženi su i predmeti koji ih karakteriziraju.
Otok Hvar bogat je materijalnom i nematerijalnom kulturnom baštinom, a mnoga su dobra s ovoga otoka upisana i kao UNESCO-ova baština. Tako je jedan od fenomena Starogradsko polje, potom Procesija za Križen, Čipkarstvo u Hrvatskoj – izrada čipke od agave hvarskih benediktinki, Klapsko pjevanje i Mediteranska prehrana.

Ove će se godine obilježiti i 2400. obljetnica utemeljenja Staroga Grada čiju je važnost prepoznao i UNESCO te glavna ravnateljica Irina Bokova davši svoje pokroviteljstvo.

Izložba je nastala na inicijativu Ministarstva kulture 2011. godine, u organizaciji i provedbi Etnografskoga muzeja u Zagrebu, a autorice dr. sc. Iris Biškupić Bašić i dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović zamislile su ju kao putujuću izložbu kojom se predstavlja vrijedna hrvatska nematerijalna kulturna baština. Ona je rezultat dugogodišnjeg rada i nastojanja Republike Hrvatske i Ministarstva kulture kao vodećeg tijela zaduženog za čuvanje i zaštitu kulturnih dobara, sa lokalnim zajednicama, stručnjacima i nositeljima dobara, na upisu hrvatskih kulturnih dobara na Svjetsku listu.

Na otoku Hvaru postavljena je na dvije lokacije, u Galeriji Agencije za upravljanje Starogradskim poljem u Starome gradu i u Svečanoj dvorani Obćinskog doma u Jelsi, a u organizaciji Agencije za upravljanje Starogradskim poljem i Muzejom općine Jelsa. Otvorena je od 18. ožujka do 30. svibnja 2016. godine.

Ovom izložbom i UNESCO-ovim priznanjem prikazujemo samo jedan mali djelić bogate kulturne baštine s područja Hrvatske, ali i na taj način želja nam je cjelokupnu društvenu zajednicu potaknuti na daljnje njegovanje i čuvanje te prenošenje naslijeđene baštine.
 • galerija
 • galerija otvorenja

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - subota: 10,00 - 18,00 sati
  Nedjelja: 10,00 - 13,00 sati
  Ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Vikendom moguć posjet s kućnim ljubimcima, uz obavezno poštivanje bontona.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.