<>

Izložbe u muzeju

Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama

18.10.2013. Etnografski muzej, Zagreb Izložbe Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama u Skoplju Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama u Kotoru Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama u Varšavi i Poznanu Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama na Hvaru Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama
Izložba je nastala na inicijativu Ministarstva kulture Republike Hrvatske 2011. godine, realizirali su je djelatnici Etnografskog muzeja, a rezultat je dugogodišnjeg rada i nastojanja Republike Hrvatske i Ministarstva kulture kao vodećeg tijela zaduženog za čuvanje i zaštitu kulturnih dobara, s lokalnim zajednicama, stručnjacima i nositeljima dobara, na upisu hrvatskih kulturnih dobara na Svjetsku listu.

Izložba je ponovno otvorena od 18. listopada do 24. studenog 2013. godine.

Od 2009. godine broj hrvatskih kulturnih dobara na UNESCO-vim listama raste pa ih je do danas uvršteno 13 na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva te jedno nematerijalno kulturno dobro na Listu ugrožene nematerijalne kulturne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita. Na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva uvršteno je čipkarstvo u Hrvatskoj koje razlikuje tehnike i materijale izrade - čipkom na iglu koja se izrađuje na otoku Pagu, čipkom od agave s otoka Hvara i čipkom na batiće iz sjevernohrvatskog grada Lepoglave. Kulturno dobro na Listi je i dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja, potom Festa svetog Vlaha, zaštitnika Dubrovnika, godišnji proljetni ophod Kraljice ili Ljelje iz Gorjana, procesija za Križen na otoku Hvaru, umijeće izrade drvenih tradicijskih igračaka s područja Hrvatskog zagorja, godišnji proljetni ophod Zvončari s područja Kastavštine, potom medičarski obrt na području sjeverne Hrvatske, Sinjska alka, viteški turnir u Sinju, bećarac - tradicijski glazbeni žanr s područja Istočne Hrvatske, nijemo kolo Dalmatinske zagore kao i klapsko pjevanje. Posljednje trinaesto upisano nematerijalno dobro na Reprezentativnoj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva 4. prosinca 2013. godine u Azerbejđanu u Bakuu je mediteranska prehrana koju su kao multinacionalnu kandidaturu predložile Španjolska, Grčka, Italija, Maroko, Portugal, Cipar i Hrvatska. Na Listi nematerijalne kulturne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita je glazbeni izričaj ojkanje.

Na izložbenim panoima uz tekst i fotografije o svakom dobru, prikazana je i karta lokaliteta kao i prostor Hrvatske iz kojeg kulturno dobro dolazi. Izložbu prati i kratki film o trinaest fenomena, a sada i najnoviji film iz posljednje kandidature. Gdje je bilo moguće, publika može čuti i zvukovne zapise. Uz pojedina dobra izloženi su i predmeti koji ih karakteriziraju. Ovom izložbom i UNESCO-vim priznanjem prikazujemo samo jedan mali djelić bogate kulturne baštine s područja Hrvatske, ali i na taj način želja nam je cjelokupnu društvenu zajednicu potaknuti na daljnje njegovanje i čuvanje te prenošenje naslijeđene baštine.

Autorica izložbe: dr.sc. Iris Biškupić Bašić, viša kustosica
Autorica likovnog postava: Nikolina Jelavić Mitrović, dizajnerica

Nematerijalna kulturna baština (Ministarstvo kulture)
 • galerija postava
 • galerija otvorenja

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - petak: 10,00 - 18,00 sati
  Subotom: 10,00 - 14,00 sati
  Nedjeljom, ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.