<>

Izložba

Igračka ima srce

24.03.2013. - 02.06.2013. Etnografski muzej, Zagreb Izložbe Projekt: Svijet igračaka
Projekt Svijet igračaka trajao je od 1. prosinca 2012. godine u prostoru Etnografskog muzeja. Uz središnju izložbu Dječje igračke iz hrvatske baštine, kao i izložbe Iz svijeta igračaka, Poljske tradicijske dječje igračke, Vlakovi za velike i male, otvorena je još jedna u nizu, ali ne manje vrijedna izložba pod nazivom Igračka ima srce. Radio Sljeme i Etnografski muzej započeli su emisiju naziva Igračka ima srce koja se uspješno realizira već pola godine svake nedjelje u popodnevnim satima. Njena je autorica novinarka Anamaria Šnajdar, dok je autorica izložbe i cijelog projekta Svijet igračaka viša kustosica dr.sc. Iris Biškupić Bašić. U emisiji su gostovali vlasnici igračaka, kolekcionari, izrađivači igračaka, znanstvenici, novinari i mnogi drugi. Svi su oni govorili o igrama i igračkama za koje su vezani. Cilj emisije bio je predstaviti igračka i senzibilizirati javnost za ovu zanimljivu temu. Velikim odazivom slušatelja i posjetitelja prikupljene su igračke od kojih su neke posuđene, a druge darovane u trajno vlasništvo muzeja. Ipak, osnovna je nakana emisije bila suradnja s publikom i slušateljima i realizacija izložbe o dječjim igračkama i igrama sačuvanim u obiteljskim domovima, kao i pričama vezanima uz njih.
Poruka "Otvorite stare ormare i škrinje, potražite zaboravljene igračke..." kroz eter Radio Sljemena, u emisiji koja se emitirala više mjeseci, doprla je do stotinu vlasnika čije su igračke i igre bile izložene na ovoj vrijednoj izložbi. Sjećanja na emocije iz djetinjstva vezane za igračke: lutke, autiće, vlakiće, posuđe za lutke, mehaničke igračke, slikovnice, kockice i igre uz neobične priče i stare fotografije, ostat će kao trag jednoga vremena za nove generacije.

Izložbu je obogatio i film sa zanimljivim pričama vlasnika te audio zapisi iz emitiranih emisija. Donesene i odabrane izgračke koje imaju i "srce" i kulturološku vrijednost, bez obzira ostaju li one trajno u zbirci ili se vraćaju vlasniku, izložene su do 2. lipnja 2013. S veseljem vas očekujemo u prostorima Etnografskog muzeja sa željom da i vi doživite dio djetinjstva nas i naših sugrađana!
 • galerija postava
 • galerija izložaka

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - subota: 10,00 - 18,00 sati
  Nedjelja: 10,00 - 13,00 sati
  Ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Vikendom moguć posjet s kućnim ljubimcima, uz obavezno poštivanje bontona.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.