<>

Izložba

Iz svijeta igračaka

01.12.2012. - 02.06.2013. Etnografski muzej, Zagreb Izložbe Projekt: Svijet igračaka
Na prvome katu postavljena je izložba “Iz svijeta igračaka”. Izložba prikazuje igračke izrađene od različiti materijala, kao što su plišane igračke nastale u malenim manufakturama ili danas već velikim tvornicama dječjih igračaka koje su se s vremenom razvile, poput najpoznatije europske, a možda i svjetske tvornice plišanih igračaka u Njemačkoj – “Steiff”.

Izložene su još i metalne i mehaničke igračke. One su nastale po uzoru na drvene i papirnate, rađene krajem 19. stoljeća, prvo u malim kućnim radionicama u Njemačkoj, u blizini Nürnberga, a zahvaljujući industrijalizaciji njihova se proizvodnja širi i u druga njemačka središta. Poslije Prvoga svjetskog rata porastao je interes za metalne i mehaničke igračke te se proizvodnja razvija u Francuskoj, Engleskoj, Španjolskoj, čak i u Americi. Igračke su se na industrijski način izrađivale i u drugim dijelovima svijeta poput Japana, Indije i Kine. Pojavom plastičnih igračaka 70-ih godina 20. stoljeća opada interes za ovu vrstu igračaka. Danas je najveći proizvođač plastičnih igračaka Kina.

Na izložbi su prikazane igračke iz Češke, Njemačke, Poljske, Portugala, Slovačke, Slovenije, Švedske, Rusije i Ukrajine.

Posebnu skupinu čine olovni vojnici koji se čuvaju u Zbirci Etnografskog muzeja. Nekad su se izrađivali samo za vladare koji su, koristeći se njima, smišljali strategiju vojnih pohoda. Krajem 18. stoljeća započela je u Parizu organizirana proizvodnja olovnih vojnika. Danas se izrađuju i njima se “igraju” najčešće samo strastveni sakupljači.

Autorica izložbe:
dr.sc. Iris Biškupić Bašić, viša kustosica
 • galerija

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - subota: 10,00 - 18,00 sati
  Nedjelja: 10,00 - 13,00 sati
  Ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Vikendom moguć posjet s kućnim ljubimcima, uz obavezno poštivanje bontona.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.