<>

Izložba

Kako te mijenja maska?

07.02.2017. - 02.04.2017. Etnografski muzej, Zagreb Izložbe Kako te mijenja maska? Događanja Maske na otvorenom trgu Modna revija uz izložbu Kako te mijenja maska Edukacija Modna kreativna radionica Nacrtaj mi masku! Projekti Karneval Kralj Europe 2 / Carnevale re d’Europa 2 (2010.-2012.)
Istraživanje pokladnih običaja Dida iz Kamšenice, odnosno mačkara iz Gljeva bilo je realizirano 28.1.2012. u okviru projekta Karneval Kralj Europe II, koji je financirala Europska unija u sklopu programa Kultura 2010-2012. Cilj projekta, bio je utvrditi i istražiti zajedničke korijene europskog karnevala u sklopu zimskih obreda plodnosti koji se još uvijek održavaju u velikom broju ruralnih i postruralnih zajednica u Europi.

Europski karneval ima korijene u širokoj lepezi zimskih pučkih maskiranja. Naime, zima je svugdje godišnje doba rituala, za razliku od ljeta, koje je, dakako, razdoblje poljodjelskih radova. I danas u selima većeg dijela Europe, prepoznajemo tragove pradavnoga i dalekog rituala nadahnutoga zemljoradničkom magijom, složenog obreda koji se održavao kako bi usjevi dobro rodili, kako bi se ohrabrila i potaknula seksualnost i poboljšala plodnost te da bi se potaknula obnova vremena i povratak razdoblja rasta. Preostale tragove tih drevnih rituala uz nove interpretacije prepoznajemo i kod mačkara cetinskoga kraja.

Tijekom istraživanja prikupiljeni su predmeti za muzejsku zbirku, ali i audiovizualna građa (fotografije i videomaterijal) kojima smo zabilježili današnje oblike pokladnih ophoda mačkara cetinskog kraja. Ta građa ima neprocjenjivu vrijednost u istraživanju i bilježenju pokladnih običaja kao izričaja materijalne i nematerijalne baštine. Prikupljena je građa izuzetno vrijedna zbog mogućnosti nove interpretacije muzejskih predmeta i njihove kontekstualizacije s današnjim vremenom i suvremenim trendovima karnevala.

U izložbi su predstavljene su maske i kompletna oprema likova Dida s Kamenščice iz Gljeva kod Sinja koje smo kontekstualizirali s filmom Mačkare iz Gljeva, Michele Trentinija iz Etnografskog muzeja Trentina iz San Michelea u Adigeu iz Italije. S obzirom na zanimljivost izložene građe vjerujem da će ona potaknuti posjetitelje na „istraživanja“ u izložbi i da će naučiti kako ih mijenja maska.Autorica izložbe
dr. sc. Zvjezdana Antoš, muzejska savjetnica

Likovni postav izložbe
Nikolina Jelavić Mitrović, dipl. dizajnerica

Dizajn kostima
Lidija Fištrek, M.A. teorije mode i dizajna

Filmovi
Michele Trentini, Museo degli Usi e Costumi della Gente Trentina, San Michele u Adigeu.

Fotografije
Ivo Pervan, Antonella Mott, Zvjezdana Antoš

Multimedija u izložbi
Applikon group

Tehnička realizacija
Mihaela Grčević, Ljiljana Vilus Japec, Marijana Najjar,
Domagoj Kačan, Marko Gašparić, Darijan Paša

Pedagoški program
Željka Jelavić, muzejska pedagoginja
Silvia Vrsalović, Anastazija Cvitković

Propaganda
Mirjana Drobina, voditeljica PR

Izložba je realizirana sredstvima
Grad Zagreb - Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport
Ministarstva kulture RH
  • galerija postava
  • galerija otvorenja

Kontakt

Etnografski muzej
Trg Mažuranića 14
10000 Zagreb

T+385 (0)1 4826 220
E emz@emz.hr

Radno vrijeme

Utorak - petak: 10,00 - 18,00 sati
Subotom: 10,00 - 14,00 sati
Nedjeljom, ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

Ulaznice

CIJENA ULAZNICE

Odrasli individualno: 20 kuna
Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
10 kuna
Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
40 kuna

GRATIS ULAZNICE

Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

Radionice

Radionice iz redovne ponude:
Djeca: 15 kuna
Odrasli: 25 kuna
Obiteljska: 40 kuna

Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

Stručna vodstva

Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
Na engleskom jeziku: 150 kuna

Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

Pristup

Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.