Programi izvan muzeja

Najava koncerta „Obnovljena baština Cvelferije“

21.05.2016. Drenovci
Subota 21.05.2016. u 19:30

Ciljevi projekta „Rekonstrukcija i obnova tradicijske kulturne baštine na području Cvelferije u Županjskoj Posavini“, potaknutog posljedicama poplave Save sredinom 2014. godine, bili su obnova tradicijskog ruha u mjestima stradalim u poplavama i poticanje svijesti o potrebi pravilne rekonstrukcije i obnove narodnih nošnji. Cjelogodišnji angažman i rad Ministarstva kulture te ustanova u kulturi (Posudionice i radionice narodnih nošnji, Etnografskog muzeja u Zagrebu), lokalne zajednice (Zajednica kulturno-umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije) i brojnih pojedinaca (preko 130 osoba) rezultirao je s preko 60 kompleta tradicijskog ruha starijeg i novijeg sloja, sa svim pripadajućim odjevnim elementima, kakvi su se na području Cvelferije oblikovali od kraja 19. st. i koji su tijekom 20. st. do danas bili i ostali simbolom zavičajnog i nacionalnog identiteta lokalnog stanovništva. Koordinatori stručne provedbe programskog dijela koji se odnosi na narodne nošnje bili su Katarina Bušić, viša kustosica Etnografskog muzeja, voditeljica Zbirke narodnih nošnji istočne Hrvatske, i Josip Forjan, voditelj Posudionice i radionice narodnih nošnji.

Rekonstrukcija i obnova nošnji provodile su se prema kriterijima autentičnosti, što podrazumijeva vjernu repliku izvornika, na temelju originalnih predložaka – iz Etnografskog muzeja, Posudionice i radionice narodnih nošnji iz Zagreba te privatnih zbirki na terenu, koje su sačuvane i dostupne. Tradicijsko ruho Cvelferije, bez obzira na relativno malu zastupljenost u odnosu na ono iz drugih obuhvaćenih krajeva u Zbirci narodnih nošnji istočne Hrvatske u fundusu Etnografskog muzeja, predstavlja najkoherentniju i najbrojniju cjelinu te ujedno najstariji sačuvani odjevni sloj. Za nadati se da će izrađene narodne nošnje i zajednički rad biti korisna stručna smjernica za daljnju izradu i obnovu ruha na cijelom području Cvelferije, kao i poticaj lokalnim folklornim skupinama i pojedincima na očuvanje i vrednovanje zavičajnoga tradicijskog ruha i njegove folklorne primjene.

Nošnje će na najavljenom svečanom koncertu biti predane kulturno-umjetničkim društvima u Cvelferiji u trajno vlasništvo.
 • galerija

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - subota: 10,00 - 18,00 sati
  Nedjelja: 10,00 - 13,00 sati
  Ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Vikendom moguć posjet s kućnim ljubimcima, uz obavezno poštivanje bontona.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.