Ostalo

Najljepši poklon za muzejski 97. rođendan

Etnografski muzej, Zagreb
NOVI POSTAV I OBNOVLJENI SPOMENICI KULTURE ZA 100. ROĐENDAN

Projekt Etnografskog muzeja i Hrvatske gospodarske komore „Obnovljena baština za pametan i održiv razvoj u hiperpovezanom svijetu“ prošao svih 6 razina evaluacije i dobio sredstva iz EU fondova!


U siječnju 2016. godine Etnografski muzej u Zagrebu je zajedno s partnerom Hrvatskom gospodarskom komorom prijavio projekt uređenja spomeničkog kompleksa od tri zgrade na natječaj za izradu projektne dokumentacije, koja će zatim biti upućena na natječaj za dodjelu sredstava Europskih strukturnih i investicijskih fondova za provedbu cjelovite investicije. „Zadovoljni smo što je naš projekt odlično ocijenjen i u potpunosti je uvaženo naše financijsko traženje od 6.094.300,00 kuna koje će se iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija sufinancirati u maksimalnom iznosu od 80%“, kazala je ravnateljica Etnografskog muzeja u Zagrebu Goranka Horjan, koja je koncipirala projekt zajedno sa suradnicima iz Hrvatske gospodarske komore. Ukupna vrijednost investicije procjenjuje se na oko 90 milijuna kuna.

Projekt na odličan način povezuje kulturu i gospodarstvo slijedeći strategije na europskoj, nacionalnoj i gradskoj razini. Uz veliku podršku osnivača Grada Zagreba Etnografski muzej će dobiti novo ruho, a jedna od najljepših secesijskih zgrada u Zagrebu zasigurno će postati jedinstvena atrakcija za građane i brojne turiste. Projekt su podržali i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske te Turistička zajednica Grada Zagreba.

Projekt na inovativan način promiče sinergiju poduzetništva i kulture s ciljem osiguranja održivog razvoja i povećanja zapošljavanja. Osim novouređenih prostora i atraktivnih postava planiraju se brojne aktivnosti usmjerene na edukaciju i učenje kroz interaktivne programe, povećanje dostupnosti svim kategorijama posjetitelja, povezivanje s kulturnim industrijama uz primjenu novih tehnologija, uvođenje ugostiteljske ponude i drugih potrebnih dodatnih sadržaja za posjetitelje, suradnja s obrtnicima i poduzetnicima i organiziranje tematskih događanja. Na taj način će projekt najizravnije doprinositi bogatstvu ponude za različite kategorije turista u gradu. Kroz lepezu promotivnih aktivnosti i marketinšku strategiju povećat će se i vidljivost Zagreba kao turističke destinacije, a povećana ponuda kvalitetnih proizvoda i usluga ima za cilj potaknuti razvoj gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta.

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - subota: 10,00 - 18,00 sati
  Nedjelja: 10,00 - 13,00 sati
  Ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Vikendom moguć posjet s kućnim ljubimcima, uz obavezno poštivanje bontona.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.