Ostalo

Prema Europskoj godini kulturne baštine 2018.

11.11.2016. Leipzig
Predsjednica Europskog muzejskog foruma i ravnateljica Etnografskog muzeja u Zagrebu Goranka Horjan sudjelovala kao jedan od panelista na skupu „Prema Europskoj godini kulturne baštine 2018.“ predstavljajući inicijative muzejske zajednice koje su sukladne ciljevima predloženim od strane DG za kulturu i obrazovanje Europske komisije. Podizanje svijesti i edukacija dva su ključna prioriteta, a upravo muzeji svojim raznovrsnim programima potiču razvoj publike i neformalne oblike prijenosa znanja koji jačaju kapacitete zajednice. Jedan od ozbiljnih problema koje su panelisti istaknuli je limit ulaganja u spomenike kulture od 5 milijuna eura po zaštićenom spomeniku kulture u razdoblju 2014. – 2020. Potrebno je iskoristiti ovu jedinstvenu priliku i pripremiti aktivnosti za 2018. kako bi se zajedničkim naporima istaknula europska dimenzija baština koja objedinjuje različitosti nacionalnih kulture i čini neprocjenjiv resurs koji svima pored nematerijalnih donosi i ogromne indirektne koristi posebno u sektoru turizma. Stoga je ulaganje u europsku baštinu ulaganje u zajedničku budućnost.

Zaključak je da će se predstavnici međunarodnih organizacija obratiti pismom ministrima kako bi se u razdoblju od 2021. primijenio povoljniji model za ulaganje u baštinike vrijednosti. Svaka od organizacija imenovati će programskog koordinatora za Europsku godinu baštine kako bi se aktivnosti što više uskladile i postigao sinergijski učinak.

Organizaciju skupa podržao je i Njemački nacionalni komitet za baštinu a održan je u sklopu baštinskog sajma u Leipzigu.
 • galerija

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - subota: 10,00 - 18,00 sati
  Nedjelja: 10,00 - 13,00 sati
  Ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Vikendom moguć posjet s kućnim ljubimcima, uz obavezno poštivanje bontona.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.