<>

Događanje

European Museum of the Year Award (EMYA 2017)

03.05.2017. - 06.05.2017. ZagrebOd 3. do 6. svibnja 2017. godine Zagreb je bio domaćin dodjele najprestižnije muzejske nagrade – EMYA (European Museum of the Year Award).

Organizator događaja bio je Europski muzejski forum, koordinator Etnografski muzej u Zagrebu, a sve se odvijalo pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, Ministarstva kulture i Vijeća Europe.

Ovogodišnja svečanost podudara se s 40. godišnjicom nagrade Europskog muzeja godine i Nagradom muzeja Vijeća Europe, najdužim i najuglednijim nagradama u Europi s ciljem prepoznavanja izvrsnosti europskih muzeja i poticanja inovativnih procesa u korist društva.

Za sudionike je pripremljen raznolik program u kojem su sudjelovali partneri: Muzej Mimara, Muzej prekinutih veza, Muzej suvremene umjetnosti, Muzej za umjetnost i obrt, Arheološki muzej, Muzej grada Zagreba, Galerija Klovićevi dvori i Moderna galerija. Time su prikazani različitost i bogatstvo muzejske djelatnosti grada Zagreba.


Na EMYA-i je sudjelovalo nazočilo više od 200 sudionika iz 29 europskih zemalja. Ukupno 46 nominiranih imalo je priliku predstaviti svoje muzeje. Među nominiranima našao se je i jedan hrvatski muzej – Muzej Sinjske alke. U ovogodišnjoj konkurenciji muzeja koji su svojim zbirkama i ukupnim doprinosom društvu zaslužili titulu najboljih muzeja našle su se brojne ugledne institucije, a priznanja je primilo njih deset.

Nagradu za najbolji muzej starog kontinenta, skulpturu The Egg autora Henryja Moorea, primili su predstavnici Etnografskog muzeja Ženevi (Švicarska), koji se kroz stoljetno djelovanje istaknuo modernim, multikulturalnim i interdisciplinarnim pristupom publici. Njegov sastav gotovo je u cjelosti dostupan i online, a filozofija muzeja je očuvanje kulturološke raznolikosti i promicanje nasljeđa različitih kultura i naroda.

Nagrada Vijeća Europe Memorial ACTe, skulptura La femme aux beaux seins autora Joana Miróa, uručena je Karipskom centru sjećanja na trgovinu robljem i ropstvo iz francuskog Guadalupea. Muzej je posvećen i danas aktualnim temama trgovine ljudima, ropstva i ljudskim pravima te svojim posjetiocima pruža uistinu nezaboravno iskustvo.

Silletto nagrada za odličnu suradnju s lokalnom zajednicom i uključivanje volontera u rad muzeja uručena je predstavnicima Muzeja Leiria u Portugalu.

Nagrada Kenneth Hudson uručena je Muzeju prvog predsjednika Rusije Borisa Jelcina u Ekaterinburgu (Rusija). Ova nagrada slavi muzeje koji preispituju ustaljenu ulogu muzeja u društvu.

Posebna priznanja uručena su i sljedećim muzejima:

Visitor Centre of the Swiss Ornithological Institute Sempach (Sempach, Švicarska) dobio je priznanje za inovativni pristup u isticanju održivosti i važnosti očuvanja okoliša.

Museum of Confluences (Lyon, Francuska) uručeno je priznanje za novi i moderan pristup prirodnim i društvenim znanostima, odnosno prirodi i kulturi.

York Art Gallery (York, Velika Britanija) dobila je priznanje za prelijepu viktorijansku zgradu, koja na najbolji način zrcali intenzivan dijalog između suvremene i tradicionalne umjetnosti te donosi najbolje od oba svijeta.

Muzeum Śląskie (Katowice, Poljska) uručeno je priznanje za predanost u predstavljanju i tumačenju dramatične povijesti regije, reflektirajući kako slavne, tako i tragične trenutke iz povijesti.

Heraklion Archaeological Museum (Heraklion, Greece) osvojio je priznanje za svoju interpretaciju kretske civilizacije, fokusirajući se na uspon i pad Minojske kulture, ali i uključivanje muzeja u svakodnevni život lokalnih stanovnika.

The Old Town, National Open-Air Museum of Urban History and Culture (Aarhus, Denmark) dobio je priznanje za inovativnu strategiju i postav temeljen na poslijeratnom razdoblju.

***

Više informacija: emya2017.euMedia clippings:

May 1, 2017 EMYA 2017 announced on Croatian public broadcasting service by Goranka Horjan, director of the Ethnographic Museum and Chair of the European Museum Forum

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - subota: 10,00 - 18,00 sati
  Nedjelja: 10,00 - 13,00 sati
  Ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Vikendom moguć posjet s kućnim ljubimcima, uz obavezno poštivanje bontona.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.