Događanje

Maske na otvorenom trgu

25.02.2017. Etnografski muzej, Zagreb Izložbe Kako te mijenja maska?
Program Maske na otvorenom trgu obuhvaća suradnju institucija na zajedničkoj lokaciji otvorenog trga– simbola povezanosti i interakcije. Etnografski muzej, Hrvatski školski muzej, Muzej za umjetnost i obrt i Hrvatsko narodno kazalište u trajanju od 7. do 28. veljače nude bogati program, radionice i obilaske vezane uz Fašnik.

U subotu 25. veljače 2017. godine program se objedinjuje u zajednički Fašnik za djecu i roditelje na svim lokacijama. U muzejima program počinje u 10 sati gdje se sudionici pripremaju za reviju, a u 12 sati kreće organizirana povorka do Hrvatskog narodnog kazališta u kojem će se maskirani likovi družiti s glumcima, pjevačima i plesačima uz prigodni program. Na kraju slijedi revija i izbor najboljih maski koje biraju glumci. Dobitnike očekuju zanimljive nagrade. Zajednički program za one koji dolaze maskirani je besplatan.

Program se odvija pod pokroviteljstvom Grada Zagreba.


KREATIVNE RADIONICE U MUZEJIMA (10 – 12 sati)ETNOGRAFSKI MUZEJ

Etnografski muzej organizira kreativne radionice i završnu priredbu pod maskama koje će tematski biti vezane uz izložbu Kako te mijenja maska. Naziv subotnjeg programa je Magijskim balom otjerajmo zimu. Program je prvenstveno namijenjen obiteljima i djeci uzrasta od 5 do 12 godina, a uključuje plesne radionice, detektivsku edukativnu igru i radionicu Spas u zadnji čas za one koji nisu stigli napraviti masku u prethodnim radionicama a čije se sudjelovanje očekuje. Uz fašnički Krafnomlat sudionici će uvježbati nastup za defile uz vodstvo udruge Gombalište.


HRVATSKI ŠKOLSKI MUZEJ

Hrvatski školski muzej organizira radionicu Rampppinije. Naime, novom izložbom Kad bi drveće hodalo predstavlja se ostavština velikana dječje hrvatske književnosti Grigora Viteza koja je nadahnuće za ovogodišnji program. Dana 25. veljače Muzej organizira radionicu izrade maski Rampppinije (tko je Rampinije i kako izgleda). U muzeju će se sudionici pripremiti za završni nastup i zatim uputiti iza 12 sati u Hrvatsko narodno kazalište.


MUZEJ ZA UMJETNOST I OBRT

Muzej za umjetnost i obrt organizira kreativne radionice (11. i 18. veljače) i završnu priredbu pod maskama koje će tematski biti vezane uz izložbu o baletu Orašar. Završna priredba u subotu 25. veljače otvorena je kako za djecu koja su sudjelovala u prethodne dvije radionice, tako i za svu djecu koja dođu u MUO maskirana i time ostvaruju pravo na besplatni ulaz na izložbu. Djecu očekuje veseli i zanimljiv orašarski program: od 10 do 11 sati – šminkanje za Orašare i razgledavanje izložbe, te od 11 do 12 sati scenski nastup polaznika dramske grupe Udruge Praktikum, baletni nastup po koreografiji Mirne Sporiš, glazba pod vodstvom maestra Tomislava Fačinija i krafne u Kraljevstvu šećera!KRAFNE ZA SVE

U svakom od muzeja maskirani sudionici počastiti će se u krafnama, uobičajenom fašničkom delicijom:

Krafnomlat u Etnografskom muzeju
Krafne u Kraljevstvu šećera u Muzeju za umjetnost i obrt
Užina s krafnom u Hrvatskom školskom muzeju

POLAZAK POVORKI IZ MUZEJA PREMA HNK (12 sati)Ispred Hrvatskog narodnog kazališta okuplja se cjelovita povorka, maškare se fotografiraju, druže s glazbenicima i zabavljačima te ulaze u kazalište.
PRVI DIO PROGRAMA (12.30 sati)U prvom dijelu programa u trajanju od oko jednoga sata izvodit će se dijelovi iz predstava ČAROBNA FRULA, Wolfganga Amadeusa Mozarta i ORAŠAR, Petra Iljiča Čajkovskog.

Nakon toga, djeca će moći razgovarati i slikati se s glumcima (voditeljima programa), opernim pjevačima/pjevačicama i s baletnim plesačima i plesačicama.
DRUGI DIO PROGRAMA (13.30 sati)U drugome dijelu programa priprema se revija za odabir najbolje maske koju će izabrati žiri sastavljen od kazališnih glumaca i kostimografa. Tri najbolje maske bit će nagrađene.
 • galerija

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - subota: 10,00 - 18,00 sati
  Nedjelja: 10,00 - 13,00 sati
  Ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Vikendom moguć posjet s kućnim ljubimcima, uz obavezno poštivanje bontona.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.