Događanje

Dodjela Godišnjih nagrada Hrvatskog muzejskog društva

18.12.2017. Muzej Mimara
Svečana dodjela Godišnjih nagrada Hrvatskog muzejskog društva (HMD) kojima su nagrađena izvanredna ostvarenja muzejskih djelatnika i institucija u 2016. godini, u kategorijama koje pokrivaju široki spektar muzejskog djelovanja, održala se u ponedjeljak 18. prosinca u zagrebačkom Muzeju Mimara.
Na natječaj je ove godine pristiglo 49 prijava, a o nagradama je odlučivao ocjenjivački žiri u kojemu su ove godine bili Dora Bošković kao predsjednica, te kao članovi Damir Doračić, Kristina Mihovilić, Lidija Nikočević i Snježana Pintarić.
U kategoriji provedeni istraživački rad koji je rezultirao stručnom publikacijom u 2016. godini najboljim je ocijenjen rad muzejske savjetnice dr. sc. Iris Biškupić Bašić koji je rezultirao katalogom "Zbirka dječjih igračaka i igara".

Publikacija je rezultat višegodišnjeg rada i istraživanja autorice, koje je uz spomenutu publikaciju rezultiralo izložbom, nastankom nove muzejske zbirke te njezinom obradom i upisom na Popis zaštićenih kulturnih dobara pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske. Publikacija obrađuje dječje igračke i igre nastale u manjim manufakturama, zadrugama, industrijskim pogonima i tvornicama u našoj zemlji, od kraja 19. st. do danas. U drugom djelu cjeloviti je pregled kataloških jedinica popraćen ilustracijama. Publikacija sadrži preko šest stotina fotografija čiji je autor Matija Dronjić, vizualno oblikovanje potpisuje Nikolina Jelavić Mitrović, a tekst je na engleski jezik preveo Janko Paravić. Recenzenti publikacije su dr. sc. Tihana Petrović Leš i dr. sc. Silvio Braica.
  • galerija

Kontakt

Etnografski muzej
Trg Mažuranića 14
10000 Zagreb

T+385 (0)1 4826 108, 4826 220, 4826 221
E emz@emz.hr

Radno vrijeme

Utorak - petak: 10,00 - 18,00 sati
Subota - nedjelja: 10,00 - 13,00 sati
Ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

Vikendom moguć posjet s kućnim ljubimcima, uz obavezno poštivanje bontona.

Ulaznice

CIJENA ULAZNICE

Odrasli individualno: 20 kuna
Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
10 kuna
Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
40 kuna

GRATIS ULAZNICE

Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

Radionice

Radionice iz redovne ponude:
Djeca: 15 kuna
Odrasli: 25 kuna
Obiteljska: 40 kuna

Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

Stručna vodstva

Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
Na engleskom jeziku: 150 kuna

Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

Pristup

Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.