Muzejski Hackathon

Muzejski Hackathon, Hakiraj etnografsku baštinu

01.12.2018. - 02.12.2018. Zagrebački velesajam
Etnografski muzej u Zagrebu je od 1. do 2. prosinca 2018. u suradnji s Zagrebačkim inovacijskim centrom i Tehničkim veleučilištem u Zagrebu, organizirao muzejski Hackathon pod nazivom: Hakiraj etno baštinu! za građanstvo, odnosno IT ljubitelje – studente, dizajnere, kreativne poduzetnike koji su se natjecali u izradi idejnog rješenja mobilne aplikacije za digitalno pripovijedanje u Zagrebačkom inovacijskom centru. Sudjelovanje u natječaju bilo je dobrovoljno i prijavljeni natjecatelji nisu plaćali kotizaciju. U sklopu natjecanja izrađivali su idejno rješenje u suradnji s Etnografskim muzejom i suradnicima s područja ICT sektora. Osnovna ideja bila je predstavljena u prvom dijelu Hackathona na kojem je mr.sc. Jari Harju iz Muzeja grada Helsinkija prikazao svoja iskustva, te je dr. sc. Zvjezdana Antoš iz Etnografskog muzeja u Zagrebu prikazala osnovnu ideju projekta.

Sudionici su bili upoznati s etnološkim, povijesnim i estetskim vrijednostima muzejskih zbirki te su bili potaknuti na izradu inovativnih rješenja u „hakiranju“ sadržaja iz bogate baštine koja je sačuvana u fundusu Etnografskog muzeja u Zagrebu. Ukupno je sudjelovalo dvadest i pet sudionika, koji su radili u sedam ekipa sa zanimljivim temama. Sudionici su se međusobno povezali, neki su stvorili interdisciplinarne timove, stekli nove kontakte, te zajednički prezentirali idejna rješenja koja su sva pokazala iznimnu kreativnost. Konačna rješenja koja su bila nagrađena ocijenio je žiri u sastavu: prof.dr.sc. Jana Žiljak Grčić, Pročelnica i voditeljica studija računalstva i informatike TVZ-a, mr.sc. Zlatko Jelačić, direktor SMART/ AV, mr.sc. Jari Harju, voditelj programa Muzeja grada Helsinkija, dr.sc. Zvjezdana Antoš, muzejska savjetnica i voditeljica projekta.Tom prilikom bile su dodijeljene tri nagrade u ukupnom iznosu od 10.000,00 kuna. Prva nagrada u iznosu od 5.000,00 kuna, druga u iznosu od 3.000,00 kn i treća nagrada u iznosu od 2.000,00 kn.

Pobjednici i dobitnici nagrade od 5.000,00 kn su Damjan Dabo i Petar Zeman, studenti TVZ-a za projekt „Ethno ZG“, koji su prema procjeni stručnog žirija izradili najbolje idejno rješenje aplikacije za digitalno pripovijedanje. Njihova ideja će biti dalje razvijana u suradnji Etnografskog muzeja i tvrtkom SMART AV što će doprinjeti predstavljanju čitavog niza različitih multimedijskih sadržaja, koji su zanimljivi, edukativni i informativni, te koji nude posjetiteljima doživljaj svakodnevnog života u prošlosti uz mogućnost njegova povezivanja sa sadašnjosti. Dobitnici druge nagrade u iznosu od 3.000 kn su Marko Dijan, Antonio Hlad, Tin Mandalin i Dana Seleš, studenti TVZ-a za projekt „EthnoApp“. Treću nagradu od 2.000 kn dobili su Zvonimir Martinić, student TVZ-a, Ivana Dobrovoljec, kustosica i Ileana Kurtović, grafička dizajnerica za projekt „Ethnoseek“. Više informacija na web stranici www.hackethno.com.hr.

Hackathon je omoućio da se uz pomoć aktivne participacije građana na inovativan način osmisle sadržaji u jednom dijelu novoga stalnog postava Etnografskog muzeja u Zagrebu te prezentiranju bogatog fundusa na potpuno nov i zanimljiv način. Našim korisnicima će omogućiti da uče na neposredan način kroz aktivno sudjelovanje te da steknu nova znanja i iskustva, rade u zanimljivom muzejskom okružju s interdisciplinarnim timom stručnjaka i povećaju mogućnost zapošljavanja.
Ovim projektom na inovativan način Etnografski muzej u Zagrebu pridružuje se obilježavanju Europske godine kulturne baštine 2018. u Hrvatskoj i 100. obljetnice Etnografskog muzeja 2019.

 • galerija

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - petak: 10,00 - 17,00 sati
  Subotom, nedjeljom, ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.