Događanje

Održan webinar "Museum blisters or how to prevent wasting of resources in difficult times"

20.05.2020. Događanja Ljubav je u muzeju; 40. Međunarodni dan muzeja


INTERCOM i ICOM SEE, u suradnji s nacionalnim komitetima zemalja iz jugoistočne Europe koje su pristupile regionalnoj alijansi, organizirali su webinar povodom Međunarodnog dana muzeja koji je održan 20. svibnja putem Zoom platforme. Iako se ovogodišnji temat međunarodne muzejske manifestacije fokusirao se na izazove koji proizlaze iz stremljenja ka jednakosti, raznolikosti i inkluziji, istaknula se potreba za razmatranjem i izazova koji suštog svakodnevnog funkcioniranja muzeja kao institucije u svijetu koji se promijenio gotovo preko noći. U vremenu pandemije, čiji će efekti tek postati razvidni u dogledno vrijeme, od velike je važnosti kako jedna ustanova koristi (smanjene) resurse s ciljem izvršenja svoje uloge u društvu.

Webinar se fokusirao na identifikaciji izazova u kontekstu jugoistočne Europe, a temeljio se na iskustvu članova INTERCOM-ove mreže čije su ustanove zatvorene uslijed opće javnozdravstvene krize. Otvaranje muzeja uslijed popuštanja mjera stroge karantene iznjedrilo je nove izazove pa je iz tog razloga predstavljen INTERCOM-ov projekt koji želi agregirati iskustvo uprava muzeja u kontekstu postupanja u „normalnim“ i „izvanrednim“ situacijama. S tim u vezi, ravnatelji muzeja iz jugoistočne Europe podijelili su vlastita iskustva s virtualnim auditorijem.

U webinaru su sudjelovali i djelatnici Etnografskog muzeja u Zagrebu: ravnateljica Goranka Horjan (s izlaganjem „Constant reporting without feedback“) i kustos Matija Dronjić (u svojstvu člana Upravnog odbora ICOM Hrvatska).

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - petak: 10,00 - 18,00 sati
  Subotom: 10,00 - 14,00 sati
  Nedjeljom, ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.