<>

Izložbe u gostima

Hrvatska glazba i identiteti

2006. - 2009. Muzej europskih kultura, Berlin / Muzej obrta u Jyväskali, Finska / Muzički centar u Kuopiju, Finska / Muzej narodnih umjetnosti José Hernández, Buenos Aires / Muzej Makedonije, Skopje
Različita povijest i kulturno naslijeđe hrvatskih regija u kojima se susreću srednjoeuropska, mediteranska i balkanska kultura, uz međuregionalne utjecaje i razmjene, stvorili su iznimnu raznolikost glazbenog repertoara, stilova izvođenja i tradicijskih glazbala. Folklorna glazba, u starijem sloju prepoznata kao autohtona posebnost hrvatske kulture, postala je ishodištem glazbenoga stvaralaštva u 20. stoljeću.

Ples, pjesma i glazba koju od tridesetih godina 20.stoljeća, pa sve do današnjih dana organizirane seoske skupine izvode na smotrama i drugim srodnim priredbama jesu njihova praksa i oni ih osjećaju kao svoju tradiciju, dio identiteta. Festivali postaju mjesta na kojima se kao i u prošlosti na trgovima i seoskim okupljalištima izražavaju identiteti, a nošnje, glazbala, pjesme i ples su važni simboli i njihovi označitelji.

Na izložbi «Hrvatska glazba i identiteti» predstavljena su glazbala kao sastavni dio tradicijskoga glazbovanja. Izloženi su predmeti iz fundusa Etnografskog muzeja u Zagrebu, a mijenjali su značenja kroz stoljeća, postajući u današnje vrijeme simbolima identiteta pojedinih kulturnih područja, odnosno regije ili pojedinog kraja. Pomoću glazbala ispričana je priča o njihovoj bogatoj povijesti, ali i o njihovoj nacionalnoj vrijednosti, njihova predstavljanja kao izraza regionalnih i lokalnih identiteta, o znanstvenim interpretacijama te o načinima njihove suvremene uporabe kao suvenira, te kao dijela organiziranih oblika zabave suvremenog društva (etno-glazba).

U drugom dijelu izložbe predstavljena je tamburica kojom se problematizira pitanje njezina predstavljanja u javnosti kao simbola hrvatskoga nacionaloga identiteta. S obzirom da tradicijska glazbala kao instrumenti sadrže i brojna nematerijalna značenja poput zvuka i tradicijske glazbe koja se na njima izvodi, te vještine njihove izradbe u ovome dijelu izložbe prikazujemo i etnografski film Kuterevska dangubica. Izložbeni prikaz upotpunjen je glazbom, posebno odabranom i prilagođenom za ovu izložbu (od tradicijske do suvremene etno–glazbe).

Na izložbi su prikazane i odabrane web stranice glazbenika tzv. etno vala u Hrvatskoj koji pronalaze nove, kreativne načine kojima predstavljaju spoj osobnog pristupa doživljaja folklora (lokalnog, regionalnog i svjetskog) sa suvremenim glazbenim smjerovima (rock, pop, jazz, techno, electro...).

Izložba je interaktivna, odnosno omogućuje posjetiteljima samostalno istraživanje i odabir određenih zvukova ili sviranja na instrumentima i dječjim igračkama. Izložbu je pratila i izložba fotografija Ive Pervana pod nazivom Boje Hrvatske.

Izložba „Hrvatska glazba i identiteti“ prvi put je bila prikazana u Muzeju europskih kultura (MEK) u Berlinu u Njemačkoj (26.8. – 29.9. 2006.), u okviru „Dana hrvatske kulture“, na kojima su bile predstavljene u suradnji s raznim hrvatskim likovnim i glazbenim umjetnicima zanimljive teme koje su predstavljale ili problematizirale nacionalne identitete. Potom je izložba gostovala u Muzeju obrta u Jyväskali (26.10 - 31.11.2008) i u Muzičkom centru u Kuopiju (10-22.12. 2008) u Finskoj, te u Muzeju narodnih umjetnosti José Hernández u Buenos Airesu u Argentini (7.10.-15.11. 2009). Izložba je gostovala od 24.10.-20.12.2011. i u Muzeju Makedonije u Skopju u Makedoniji.

autorica izložbe: dr. sc. Zvjezdana Antoš
  • galerija postava

Kontakt

Etnografski muzej
Trg Mažuranića 14
10000 Zagreb

T+385 (0)1 4826 220
E emz@emz.hr

Radno vrijeme

Utorak - subota: 10,00 - 18,00 sati
Nedjelja: 10,00 - 13,00 sati
Ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

Vikendom moguć posjet s kućnim ljubimcima, uz obavezno poštivanje bontona.

Ulaznice

CIJENA ULAZNICE

Odrasli individualno: 20 kuna
Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
10 kuna
Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
40 kuna

GRATIS ULAZNICE

Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

Radionice

Radionice iz redovne ponude:
Djeca: 15 kuna
Odrasli: 25 kuna
Obiteljska: 40 kuna

Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

Stručna vodstva

Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
Na engleskom jeziku: 150 kuna

Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

Pristup

Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.