<>

Izložbe u muzeju

Idemo na kavu! - Pogled zagrebačkih poduzetnika na kulturu konzumiranja kave

08.05.2010. - 24.10.2010. Etnografski muzej, Zagreb Projekti Poduzetničke kulture u europskim gradovima
Izložba Idemo na kavu! Pogled zagrebačkih poduzetnika na kulturu konzumiranja kave, Etnografskog muzeja Zagreb je nastala kao rezultat dvogodišnjeg istraživanja koje je provedeno u sklopu rada na projektu Poduzetničke kulture i europski gradovi financiranome sredstvima EU iz Programa kultura (2008.-2010.), koji je bio usmjeren na istraživanje maloga i srednjeg poduzetništva u sedam europskih gradova (Amsterdamu, Berlinu, Volosu, Barceloni, Liverpoolu, Luxemburgu i Zagrebu). Projekt je prije svega obuhvatio ekonomske, socijalne i kulturne strategije poduzetnika, od kojih mnogi imaju imigrantsko zaleđe.

Cilj projekta bio je pokazati kako su inovativnost i kreativnost povezani s novim poduzetničkim inicijativama u smislu promocije interdisciplinarnog skupljanja materijalne i nematerijalne baštine današnjih poduzetnika. Partneri u projektu su Povijesni muzej Amsterdam (AHM), Muzej europskih kultura (MEC), Berlin; Etnografski muzej (EMZ), Zagreb; Centar za povijesna istraživanja i dokumentaciju grada Volosa (AHM), Volos; Institut de Formation Sociale (IFS), Luxemburg; Povijesni muzej Barcelone (MUHBA), Barcelona i Nacionalni muzeji Liverpool (NML), Liverpool. Pridruženi partneri su Imagine Identity and Culture (Imagine IC), Amsterdam; Neighborhood museum, Berlin; Centre de Documentation surles Migrations Humaines (CDMH), Dudenlange (L) i Gradski muzej Talin, Talin. Voditeljica projekta za Hrvatsku je dr.sc. Zvjezdana Antoš, viša kustosica EMZ-a.

S obzirom na to da je projekt bio interdisciplinaran, svaki je partner dao doprinos projektu iz svoje uže struke koristeći se specifičnom metodologijom muzejskog rada poput outreach metode kao inovativnog načina uključivanja nove publike u muzeje. Muzejski su stručnjaci na zajedničkim radnim sastancima razmjenjivali informacije, a rezultate svojih istraživanja predstavili su na lokalnim izložbama i raznim aktivnostima koje su ostvarene u suradnji s poduzetnicima. Tijekom rada na projektu korištena je web stranica projekta http://www.eciec.eu/ kao mjesto za predstavljanje istraživanja u tijeku i kao prostor za stvaranje digitalne virtualne zbirke predmeta. Rezultati rada na projektu objavljeni su u zajedničkoj publikaciji i u Digitalnom edukativnom katalogu (DEK) na DVD-u na kojemu je sedam europskih gradova ispričalo različite priče o poduzetničkim kulturama.

Sudjelovanjem Etnografskog muzeja Zagreb u projektu omogućeno je istraživanje teme koja do sada nije bila istražena na području urbane etnologije/kulturne antropologije u Hrvatskoj. S obzirom na širinu teme, odlučili smo istraživanje usmjeriti na zagrebačke male poduzetnike koji se bave poslovima s kavom. Neposredan razlog za odabir te teme bilo je to što kavane i kafići kao mjesta konzumiranja kave nude zanimljivu perspektivu za proučavanje sadašnjeg života gradskih stanovnika i njihovih životnih stilova, koji su kao urbani fenomen neminovno dijelovi globalne kulture i potrošačkog društva (konzumerizma). S obzirom na zanimljivost teme, odlučili smo je šire razmotriti, odnosno obraditi s kulturološkog stajališta i prikazati unutar nekoliko tematskih cjelina.

U prvoj temi pod nazivom Priča o kavi prikazali smo povijest kave od njezina uzgoja do proizvodnje, opisali kako je kava dospjela u Europu i proširila se cijelim svijetom te prikazali lokalne posebnosti poput obreda pripreme i pijenja etiopske, arapske i turske kave. Dolazak kave u Hrvatsku povezan je s određenim povijesnim i društvenim događajima koji su utjecali na načine njezina konzumiranja. Kava se u 19. stoljeću smatrala luksuznim proizvodom, stoga se pila samo u plemićkim i bogatim građanskim obiteljima, a početkom 20. stoljeća, s pojavom tvornice „Franck“ i početkom proizvodnje kavovine, u svakodnevnom životu ljudi u gradu i na selu pojavljuje se „bijela kava“. Potom slijedi dio izložbe pod nazivom Od kavane do kafića, u kojemu smo rekonstrukcijom ambijenta i filmom Kavana Corso predstavili zanimljivu povijest kavana koja seže od sredine 18. stoljeća do danas. Osim kavana od 1970-ih, i kafići postaju omiljena mjesta okupljanja svih naraštaja Zagrepčana. U dijelu izložbe Pogled zagrebačkih poduzetnika na kulturu konzumiranja kave prikazan je film Idemo na kavu kojim smo istaknuli važnost inovativnosti i kreativnosti pri osmišljavanju poslovanja i ponude zagrebačkih vlasnika kafića. U posljednjem dijelu izložbe - Kava kao poticaj za druženje prikazani i radovi nastali propitivanjem socijalnoga i društvenog značenja kave konceptualnim jezikom umjetnika. Poznati multimedijski umjetnik Dalibor Martinis predstavio je svoj perfomans Kava s precjednikom, mlada umjetnica Maja Rožman Napitak za umjetnike, a Jasenka Bulj i Vanja Zarić fotografski projekt Kavica-Coffee.

Posebna je vrijednost ovoga projekta suradnja sa zagrebačkim muzejima - Muzejom grada Zagreba i Muzejom za umjetnost i obrt, Muzejom suvremene umjetnosti, te s Hrvatskom kinotekom i Imaginom IC iz Amsterdama. Za vrijeme trajanja izložbe organizirane su raznovrsne aktivnosti vezane za kulturu konzumiranja kave (umjetnički perfomansi, predavanja, radionice i promocije kave).

autorica izložbe: dr. sc. Zvjezdana Antoš
likovni postav: Nikolina Jelavić Mitrović
  • galerija postava
  • galerija otvorenja

Kontakt

Etnografski muzej
Trg Mažuranića 14
10000 Zagreb

T+385 (0)1 4826 220
E emz@emz.hr

Radno vrijeme

Utorak - petak: 10,00 - 17,00 sati
Subotom, nedjeljom, ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

Ulaznice

CIJENA ULAZNICE

Odrasli individualno: 20 kuna
Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
10 kuna
Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
40 kuna

GRATIS ULAZNICE

Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

Radionice

Radionice iz redovne ponude:
Djeca: 15 kuna
Odrasli: 25 kuna
Obiteljska: 40 kuna

Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

Stručna vodstva

Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
Na engleskom jeziku: 150 kuna

Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

Pristup

Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.