<>

Izložbe u muzeju

Idemo na pivo! Pogled na kulturu konzumiranja piva

11.05.2012. - 20.08.2012. Etnografski muzej, Zagreb
Izložba Idemo na pivo! - Pogled na kulturu konzumiranja piva Etnografskog muzeja Zagreb nastala je kao rezultat jednogodišnjeg istraživanja, iniciranoga i financiranoga sredstvima partnera izložbe – Karlovačke pivovare, te usmjerenoga na proučavanje kulture konzumiranja piva u Hrvatskoj i u Europi.

Kulturološki aspekt konzumiranja piva prikazan je unutar nekoliko tematskih cjelina. U prvoj cjelini pod nazivom Priča o pivu prikazali smo četiri važna elementa prijeko potrebna u današnjoj proizvodnji piva (voda, ječam, hmelj i kvasac). Budući da je pivo imalo veliku ulogu u svakidašnjem životu ljudi prvih velikih civilizacija i da je prožimalo živote Egipćana i Sumerana, zanimljiva povijest konzumiranja piva prikazana je uz pomoć odabranih predmeta iz Egipatske zbirke Arheološkog muzeja u Zagrebu. Arheološki nalazi i predmeti iz zbirke Gradskog muzeja Vukovar, koji potječu iz vremena eneolitika na Vučedolu, potvrđuju da se u tom vremenu najvjerojatnije već konzumiralo pivo u Hrvatskoj.

U drugoj tematskoj cjelini prikazana je povijest konzumiranja piva u svijetu, s posebnim osvrtom na konzumiranje piva u Europi, uz prikaze lokalnih posebnosti u pojedinim zemljama. Razlike između kulture konzumiranja piva na sjeveru i na jugu Europe održale su se do danas. Odabranim predmetima iz bogate zbirke Muzeja za umjetnost i obrt prikazali smo čaše i krigle za pivo koje su bile u svakodnevnoj uporabi tijekom 19. i na početku 20. stoljeća. Početak konzumiranja piva u Europi, pa i u Hrvatskoj, povezan je s određenim povijesnim i društvenim događajima koji su utjecali na pojavu prvih pivovara, odnosno na početke industrijske proizvodnje piva, koja se kasnije odrazila i na načine konzumiranja tog pića. Muzej grada Zagreba posjeduje vrijednu Zbirku stare ambalaže Rodin, kao i neke druge predmete kojima je ilustrirana najstarija povijest pivarske industrije.

U sljedećoj tematskoj cjelini prikazana je industrijska proizvodnja piva, uz poseban prikaz zanimljive povijesti Karlovačke pivovare. Potom je prikazana zanimljiva povijest vezana za proizvodnju i konzumiranje piva, i to uz pomoć pojedinih predmeta s početka 20. stoljeća, kao i rekonstrukcijom ambijenta pivnice u kojoj se točilo pivo. Smatrali smo da je zanimljivo usporediti načine konzumiranja piva u prošlosti s današnjom praksom, odnosno s 2011./2012. godinom. S obzirom na to da pivo znatno pridonosi društvenosti, bilo nam je osobito važno prikazati i taj aspekt. U tom dijelu izložbe predstavljena je današnja kultura konzumiranja piva, koju smo ilustrirali odabranim intervjuima (filmom) s pojedinim osobama i predmetima karakterističnima za pojedini aspekt svakodnevice. Osnovna ideja ovoga projekta bila je prikazati predmete dobivene od obožavatelja piva koji su prikupili zanimljive kolekcije naljepnica s pivskih boca, pivskih podložaka, boca, limenki, razglednica s motivima pivovara, krigli i čaša. Upravo ih je znatiželja o tajanstvenome podrijetlu piva – najstarijeg napitka na svijetu, navela i na skupljanje različitih predmeta vezanih za kulturu konzumiranja piva.

Na izložbi su prikazani i umjetnički radovi na temu piva te uloga tog pića u poticanju druženja. Budući da se pivo zbog svojega bogatog okusa konzumira i uz hranu, u sklopu multimedijskog prikaza dali smo pojedine recepte u kojima se upotrebljava pivo te naveli koja se vrsta hrane odlično slaže s pivom. Smatrali smo korisnim na izložbi prikazati različita mišljenja o učincima piva na zdravlje, o čemu su vođene rasprave u različitim medijima.

Autorica izložbe i voditeljica projekta:
dr. sc. Zvjezdana Antoš, viša kustosica
Dizajn izložbe:
Nikolina Jelavić Mitrović, dipl. dizajnerica

Suradnici:
Sandra Kandučar Trojan, Mirela Hutinec, Igor Uranić, Željka Kolveshi, Marijan Sutlović, Martina Maček, Gordana Viljetić

Fotografije:
Ivo Pervan, Fotodokumentacija Muzeja grada Zagreba, Hrvatskog državnog arhiva, Arhiva grada Zagreba, Arhiva grada Karlovca

Film: Idemo na pivo!
Film: Karlovačka pivovara 2012.
Scenarij: dr. sc. Zvjezdana Antoš
Režija, montaža i snimanje: Irena Ščurić
Glazba: Ivan Piko Stančić

Dizajn reklamnih i medijskih sadržaja:
Nikolina Jelavić Mitrović

Multimedijska prezentacija:
Udruga "Arts"

  • galerija postava
  • galerija otvorenja

Kontakt

Etnografski muzej
Trg Mažuranića 14
10000 Zagreb

T+385 (0)1 4826 220
E emz@emz.hr

Radno vrijeme

Utorak - petak: 10,00 - 17,00 sati
Subotom, nedjeljom, ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

Ulaznice

CIJENA ULAZNICE

Odrasli individualno: 20 kuna
Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
10 kuna
Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
40 kuna

GRATIS ULAZNICE

Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

Radionice

Radionice iz redovne ponude:
Djeca: 15 kuna
Odrasli: 25 kuna
Obiteljska: 40 kuna

Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

Stručna vodstva

Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
Na engleskom jeziku: 150 kuna

Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

Pristup

Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.