<>

Izložbe u muzeju

Karneval Kralj Europe 2

27.01.2012. - 28.02.2012. Etnografski muzej, Zagreb Izložbe Karneval Kralj Europe 1 Projekti Karneval Kralj Europe 1 / Carnival King of Europe 1 (2007.-2009.) Karneval Kralj Europe 2 / Carnevale re d’Europa 2 (2010.-2012.)
Nakon uspješno realiziranog projekta Karneval Kralj Europe I (2007-2009) dobivena su sredstva iz programa Europske unije Kultura za nastavak projekta (2010 – 2012). Voditelj projekta je Etnografski muzej Trentina (Museo degli Usi e Costumi della Gente Trentina) iz San Michelea u Adigeu (Italija). U projekt Karneval Kralj Europe II (2010-2012) osim postojećih partnera Etnografskog muzeja iz Zagreba (Hrvatska), Nacionalna Ustanova Muzej na Makedonija iz Skopja (Makedonija) i Etnografskog Instituta i muzeja iz Sofije (Bugarska), uključili su se Slovenski etnografski muzej iz Ljubljane (Slovenija), Państwowe Muzeum Etnograficzne w Warzawie Varšave (Poljska), Complexul Naţional Muzeal Astra Sibiua (Rumunjska), i Euskal Museoa - Museo Vasco iz Bilbaoa (Baskija, Španjolska). Cilj projekta, koji se sastojao od terenskog istraživanja, realizacije filma i zajedničke publikacije, putujuće izložbe, web stranice http://www.carnivalkingof europe.it, studijskih sastanaka i završne konferencije, bio je utvrditi i istražiti zajedničke korijene europskog karnevala u sklopu zimskih obreda plodnosti koji se još uvijek održavaju u velikom broju ruralnih i postruralnih zajednica u Europi.

Tijekom istraživanja prikupiljeni su brojni predmeti za muzejske zbirke, ali i audiovizualna građa (fotografije i videomaterijal) kojima smo zabilježili današnje oblike pokladnih ophoda u pojedinim dijelovima Europe. Ta građa ima neprocjenjivu vrijednost u istraživanju i bilježenju pokladnih običaja kao izričaja materijalne i nematerijalne baštine. Prikupljena je građa izuzetno vrijedna zbog mogućnosti nove interpretacije muzejskih predmeta i njihove kontekstualizacije s današnjim vremenom i suvremenim trendovima karnevala. Posebna kvaliteta ovoga istraživanja i projekta jest mobilnost kustosa i mogućnost istraživanja u drugim europskim zemljama. S obzirom na to da je riječ o etnografskim muzejima, uspostavljeni su temelji i drugih oblika suradnje među pojedinim muzejskim institucijama, poput razmjene muzejskih izložbi.

Europski karneval ima korijene u širokoj lepezi zimskih pučkih maskiranja. Naime, zima je svugdje godišnje doba rituala, za razliku od ljeta, koje je, dakako, razdoblje poljodjelskih radova. Tako se od predvečerja Svih svetih (Halloween) do ožujka, u nekim mjestima samo jedanput u godini, a u drugima i mnogo češće, preci vraćaju u obliku mladih prerušenih seljana i posjećuju zajednicu živih, obećavajući im plodnost i blagostanje. I danas u selima većeg dijela Europe, od Balkana do Iberskog poluotoka, preko Alpa do Srednje Europe te sve do britanskih otoka, prepoznajemo tragove pradavnoga i dalekog rituala nadahnutoga zemljoradničkom magijom, složenog obreda koji se održavao kako bi usjevi dobro rodili, kako bi se ohrabrila i potaknula seksualnost i poboljšala plodnost te da bi se potaknula obnova vremena i povratak razdoblja rasta. Karneval Kralj Europe prešao je kontinent uzduž i poprijeko, a cilj mu je otkrivanje preostalih tragova takvih rituala kako bi se prikupili i usporedili radi rasvjetljavanja njihove sličnosti i kako bi se dala interpretacija njihovih zajedničkih obilježja.

Posebnu vrijednost izložbe Karneval Kralj Europe II, Zimske maske plodnosti u europskome etnografskom kontekstu čini suradnja sa svim partnerima u projektu, koji su tijekom terenskih istraživanja u Italiji, Makedoniji, Sloveniji, Poljskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Španjolskoj i Hrvatskoj, prikupili vrijednu audiovizualnu građu zbog čega je ona odabrana i izložena na izložbi. Na izložbi je prikazan film Karneval Kralj Europe I-II kojim su dokumentirani i sintetizirani podaci o europskim karnevalima u sklopu zimskih obreda plodnosti. Film Karneval Kralj Europe I Giovannija Kezicha i Michele Trentinija dobio je nagradu za najbolji znanstveni film na Festivalu etnografskog filma u Kyotu 2009. godine. U dijelu izložbe su predstavljene su maske i kompletna oprema likova Dida s Kamenščice iz Gljeva kod Sinja i Lastovskog poklada s otoka Lastova koje smo ilustrirali fotografijama Ive Pervana.
Video:
Lastovski poklad (The short happy life of the Poklad) / Michele Trentini
Didi iz Gljeva (The day of the rams in Gljev) / Michele Trentini

Postav izložbe Karneval Kralj Europe II osmišljen je i prilagođen izložbenom prostoru Etnografskog muzeja u Zagrebu. Izložba će gostovati u Etnografskim muzejima koji su sudjelovali i u prvom dijelu projekta, odnosno u Skopju (Makedoniji) i Sofiji (Bugarskoj).

Izložba Karneval Kralj Europe II ostvarena je u suradnji s Etnografskim muzejom Trentina (Museo degli Usi e Costumi della Gente Trentina) iz San Michelea u Adigeu iz Italije.

Projekt Karneval Kralj Europe II / Carnival King of Europe financiran je sredstvima Europske unije u sklopu programa Kultura 2010-2012

Autorica izložbe
dr. sc. Zvjezdana Antoš
Autor tekstova
dr. sc. Giovanni Kezich
Likovni postav izložbe
Nikolina Jelavić Mitrović
Suradnica na izložbi
Antonella Mott
Filmovi
Michele Trentini, Nadja Valentinčič Furlan, Vladimir Bocev
Fotografije
Ivo Pervan, Antonella Mott
Fotodokumentacija etnografskih muzeja
u San Michele u Adigeu, Zagrebu, Varšavi, Ljubljani
  • galerija postava
  • galerija otvorenja

Kontakt

Etnografski muzej
Trg Mažuranića 14
10000 Zagreb

T+385 (0)1 4826 220
E emz@emz.hr

Radno vrijeme

Utorak - petak: 10,00 - 17,00 sati
Subotom, nedjeljom, ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

Ulaznice

CIJENA ULAZNICE

Odrasli individualno: 20 kuna
Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
10 kuna
Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
40 kuna

GRATIS ULAZNICE

Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

Radionice

Radionice iz redovne ponude:
Djeca: 15 kuna
Odrasli: 25 kuna
Obiteljska: 40 kuna

Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

Stručna vodstva

Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
Na engleskom jeziku: 150 kuna

Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

Pristup

Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.