<>

Izložbe u muzeju

Pohvala ruci - čipkarstvo u Hrvatskoj

13.09.2012. - 04.11.2012. Etnografski muzej, Zagreb
Izložbu Pohvala ruci Etnografski muzej organizira u počast upisa vještina čipkarstva u Hrvatskoj na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva. Početak čipkarstva u Hrvatskoj bilježimo u isto vrijeme kao i u susjednim zemljama mediteranskog i srednjoeuropskog kruga. Njegov oblik ovisio je o kulturnim utjecajima na pojedine prostore naše zemlje. Tako uz obalu Jadranskog mora nalazimo utjecaj kulture mediteranskog pojasa i prisutnost čipke na iglu. U većem dijelu kontinentalne Hrvatske, pod utjecajem srednje Europe, bila je poznata izrada čipke na batiće. Osnovna razlika između čipkarstva europskih zemalja i onog na prostoru naše zemlje su njezini stvaratelji. Dok je u Europi izrada čipke uglavnom, bila i ostala, u rukama ženskih crkvenih redova i plemstva, odnosno građanstva, u Hrvatskoj se izrada čipke njihovim posredstvom prenosi i u ruke seoskih žena u manjim ruralnim sredinama. One čipku izrađuju za potrebe svoje tradicijske odjeće ili za prodaju, kao izvor dodatne zarade siromaškog seoskog gospodarstva. Zbog toga se tehnološke i likovne karakteristike tih izrađevina razlikuju od istovremene, čipkarske proizvodnje u europskim zemljama, što čipkarstvu u Hrvatskoj daje poseban značaj.

Dosadašnja istraživanja o čipkarstvu i količina sačuvanog materijala govori o poznavanju tih vještina na mnogim prostorima Hrvatske - svuda gdje su žene, vješte poznavateljice vještina tekstilnog rukotvorstva, sve predmete za odjeću i uređenje kuće izrađivale u okviru seoskog gospodarstva. Znanja o načinu izrade generacijski su se prenosile od majke i bake na kćerku i unuku.

Podukom u školama, tečajevima i radionicama žene se upoznaju s novim tehnološkim postupcima, materijalima i uzorcima. One ih usvajaju, mogli bi reći, samo do nekih granica. U njihovim radovima, koji više nisu namijenjeni ruralnoj sredini već uporabi u građanskim slojevima i dalje prepoznajemo jednostvanost elemenata prvobitnih, tradicijskih vještina. S vremenom, promjenom načina života, prestaje potreba za domaćim tesktilnim izrađevinama pa i proizvodnja čipke opada, stagnira ili se sasvim gubi.

Danas u Hrvatskoj postoje tri glavna centra izrade čipke, čije se djelovanje nastavlja na višegodišnju tradiciju. To su: Lepoglava u Hrvatskom zagorju sa čipkom na batiće, a na Jadranu Pag sa čipkom na iglu i Hvar sa sunčanom čipkom od agave. K tomu aktivnosti u čipkarstvu posljednjih desetljeća pokreću i u pojedinim mjestima gdje je u prošlosti vještina izrade čipke također bila dio svakodnevnog života, kao što su Primošten na Jadranu (čipka na iglu), Sveta Marija na Međimurju (čipka na batiće) i sela Brodskog posavlja u Slavoniji (sunčana čipka).
Na izložbi će biti prikazani primjerci čipke, iz spomenutih lokaliteta, kao dio ukrasa tradicijskog ruha, platnenog posoblja, crkvenog tekstila i samostalnih ukrasnih predmeta. Vještine čipkarstva i čipku kao inspiraciju umjetničkog stvaralaštva predstavlja nekoliko radova, akademskih i amaterskih stvaralaca: kipara, modnih dizajnera, fotografa i literata.

Autorica izložbe i teksta kataloga: Nerina Eckhel
Autorica likovnog postava: Nikolina Mitrović Jelavić

Fotografije:
Vid Barac
Nikola Šiško
Dokumentacija Etnografskog muzeja Zagreb
Dokumentacija Ministarstva kulture
 • galerija postava
 • galerija izložaka

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - petak: 10,00 - 17,00 sati
  Subotom, nedjeljom, ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.