<>

Izložba

Slike od slame i božićnjaci bačkih Hrvata Bunjevaca

06.12.2014. - 11.01.2015. Etnografski muzej, Zagreb Edukacija Slike i čestitke od slame
Etnografski muzej u Zagrebu još jednom ima priliku predstaviti javnosti dio bogate kulturne baštine bačkih Hrvata Bunjevaca kroz izložbu dva vrlo specifična vida primijenjene umjetnosti s tradicijskim predznakom – slika izrađenih od slame te posebno ukrašenih svečanih kolača božićnjaka.

Izložba “Slike od slame i božićnjaci bačkih Hrvata Bunjevaca" realizirana je zahvaljujući poticaju HKPD "Matija Gubec" i Galerije Prve kolonije naive u tehnici slame te Društva vojvođanskih i podunavskih Hrvata i Etnološkog odjela "Blaško Rajić" pri Katoličkom društvu za kulturu, povijest i duhovnost "Ivan Antunović". Svi učesnici rade na očuvanju baštine svoga kraja s velikim entuzijazmom i puna srca nastoje očuvati, revitalizirati te prenijeti na mlađe naraštaje običaje vlastita djetinjstva.

Pozivamo sve zainteresirane na otvorenje izložbe u subotu, 6. prosinca 2014. godine u 12 sati u prostoru Etnografskog muzeja. Također, pozivamo Vas na prigodnu radionicu ukrasa od tijesta za "kruhove božićnjake" koja će se održati nakon otvorenja izložbe, u 13 sati.

Kod Hrvata Bunjevaca u Bačkoj za Badnjak se pripremalo više vrsti kruha i pogača koje nazivaju kolač ili božićnjak. Specifični su po figuricama za čiju je izradu potrebno strpljenje i spretnost. Kako ih napraviti naučit ćete u radionici koji vodi Marica Vukov iz Subotice.
  • galerija postava
  • galerija otvorenja
  • video
  • video

Kontakt

Etnografski muzej
Trg Mažuranića 14
10000 Zagreb

T+385 (0)1 4826 220
E emz@emz.hr

Radno vrijeme

Utorak - petak: 10,00 - 17,00 sati
Subotom, nedjeljom, ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

Ulaznice

CIJENA ULAZNICE

Odrasli individualno: 20 kuna
Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
10 kuna
Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
40 kuna

GRATIS ULAZNICE

Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

Radionice

Radionice iz redovne ponude:
Djeca: 15 kuna
Odrasli: 25 kuna
Obiteljska: 40 kuna

Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

Stručna vodstva

Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
Na engleskom jeziku: 150 kuna

Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

Pristup

Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.