<>

Izložba

U potrazi za ženskim arhetipom – slavenske i indijske boginje

29.10.2014. - 01.12.2014. Etnografski muzej, Zagreb Edukacija Radionica izrade mandale Boginje u mitovima, mitovi o boginjama - pripovjedaonica U potrazi za ženskim arhetipom - predavanje Preporuka za čitanje - U potrazi za ženskim arhetipom
U Etnografskom muzeju u Zagrebu, 29. listopada otvorena je izložba likovne umjetnice Irene Gayatri Horvat. Otvorenje je popraćeno glazbeno-plesnim performansom.

Likovna umjetnica Irena Gayatri Horvat izložbom „U potrazi za ženskim arhetipom: slavenske i indijske boginje“ želi potaknuti na promišljanje o poveznicama između vedskog i staroslavenskog panteona, prikazujući na svojim slikama boginje iz oba mitološka sustava. Inspiraciju u prikazivanju žena-boginja nalazi u znanim arhetipskim simbolima, slovima obaju kultura (glagoljica i devanagari) i u građi Etnografskog muzeja u Zagrebu. Riječ je o hrvatskim narodnim nošnjama i indijskim sarijima te o motivima s drvenih uporabnih predmeta koji će biti izloženi u sklopu izložbe kako bi posjetitelji mogli vidjeti umjetničku transformaciju tradicijskog veza i motiva u likovni prikaz slavenskih i indijskih boginje.

Autorica o izložbi:
„Izložba otkriva one osnovne, arhetipske vidove žene-boginje, a posjetioce poziva na putovanje u nutrinu ženske duše i njenog principa. Žena-boginja je junakinja, podariteljica života, odgajateljica i učiteljica. Izvor je kreativne i stvaralačke snage, inspiracije i energije. Svaka pojedina žena-boginja u sebi krije svoj vid i tip energije“.

Multimedijski karakter izložbe ostvaren je upotrebom tehnike proširene stvarnosti i kroz digitalni katalog. Tijekom trajanja izložbe održavat će se tematske edukativne radionice.

Izložba je ostvarena u suradnji s Etnografskim muzejom u Zagrebu i Udrugom Lotos - Indijskim kulturnim centrom. Možete je razgledati do 1. prosinca 2014. godine.
  • galerija postava
  • galerija izložaka
  • galerija otvorenja

Kontakt

Etnografski muzej
Trg Mažuranića 14
10000 Zagreb

T+385 (0)1 4826 220
E emz@emz.hr

Radno vrijeme

Utorak - petak: 10,00 - 17,00 sati
Subotom, nedjeljom, ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

Ulaznice

CIJENA ULAZNICE

Odrasli individualno: 20 kuna
Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
10 kuna
Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
40 kuna

GRATIS ULAZNICE

Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

Radionice

Radionice iz redovne ponude:
Djeca: 15 kuna
Odrasli: 25 kuna
Obiteljska: 40 kuna

Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

Stručna vodstva

Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
Na engleskom jeziku: 150 kuna

Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

Pristup

Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.