Izložba

Hrvatska nematerijalna kulturna baština u Litvi

13.09.2018. - 30.09.2018. Događanja Nematerijalna kulturna baština kao idealan okvir za međumuzejsku i međunarodnu suradnju
Ministarstva kulture RH i Etnografskog muzeja iz Zagreba, a u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Litvi, putuje gradovima ove lijepe zemlje promovirajući Hrvatsku i njenu nematerijalnu kulturnu baštinu.

Nakon Poljske gdje je uspješno gostovala u 2017. godini izložba „Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama“ doputovala je u Litvu. Prva destinacija bio je grad Visaginis gdje je u ožujku postavljena u Kuturnom centru. Potom je u organizaciji Veleposlanstva RH u Litvi preseljena u Gradski muzej u Kaunasu, a u travnju je predstavljena publici u Birštonasu. U svibnju je otvorena u Regionalnom muzeju Švenčionys, gdje je gostovala do lipnja, a potom je svoje putovanje nastavila do Vilniusa gdje je postavljena u Muzeju primijenjene umjetnosti i oblikovnosti. Svečano otvorenje bilo je 13. lipnja u sklopu središnje proslave Dana državnosti i Dana Oružanih snaga RH. Kako bi ugođaj bio potpuniji, pobrinuli su se i članovi KUD-a Gorjanac iz Gorjana, koji su izveli dio programa Proljetnog ophoda Ljelja, što je izazvalo pravo oduševljenje nazočnih, a u dijelu programa su im se pridružile i litavske pjevačice tradicionalnih višeglasnih pjesama sutartines.

Izložba je nakon Vilniusa gddje je bila otvorena do 26. lipnja, došla do četvrtog najvećeg litavskog grada po veličini Šiauliaia. Izložba je otvorena u Regionalnoj knjižnici 13. rujna, gdje ostaje do početka listopada, kada odlazi u Telšiai.

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T +385 (0)1 4826 220
  F +385 (0)1 4880 320
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - petak: 10,00 - 18,00 sati
  Subota - nedjelja: 10,00 - 13,00 sati
  Ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Vikendom moguć posjet s kućnim ljubimcima, uz obavezno poštivanje bontona.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.