Izložbe izvan muzeja

Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama

05.04.2019. Litva Izložbe Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama
Tijekom 2019. godini nastavljeno je gostovanje izložbe Ministarstva kulture RH i Etnografskog muzeja iz Zagreba „Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama“ u gradovima Litve. Gostovanja su organizirana kroz suradnju Veleposlanstva Republike Hrvatske u Litvi, Samostalnog sektora za javnu i kulturnu diplomaciju, informiranje i odnose s javnošću MVEP, Ministarstva kulture RH, te gradova i institucija u kojima je izložba gostovala.

U sklopu aktivnosti Veleposlanstva na obilježavanju ovogodišnjeg Dana državnosti, u gradu Marijampole (jugozapadna Litva) su, 13. lipnja 2019. svečano otvorena izložba Hrvatska nematerijalna kulturna baština na popisu UNESCO-a i održan koncert sopranistice Josipe Bilić i glasoviračice Kamilė Zaveckaitė, uz nastavne domjenke.

Izložba Hrvatska nematerijalna kulturna baština na popisu UNESCO-a, autorice dr. Iris Biškupić Bašić iz Etnografskog muzeja u Zagrebu, otvorena je u Okružnoj knjižnici Petras Kriaučiunas (marvb.lt). Izložbu su otvorili zamjenica ravnateljice knjižnice Jūrate Dudkienė, gradonačelnik Povilas Isoda, te veleposlanik Krešimir Kedmenec, koji je nazočnima objasnio nastanak i povijest izložbe, te važnost očuvanja nematerijalne kulturne baštine. U svečanosti otvaranja izložbe sudjelovale su i glazbenice, sopranistica Josipa Bilić te glasoviračica Kamilė Zaveckaitė, s kratkim nastupom.

Nastavno je, u Umjetničkoj galeriji Beatričė Kleizaitė-Vasario (marsc.lt), smještenoj u obnovljenoj zgradi nekadašnje sinagoge, održan koncert mlade hrvatske sopranistice Josipe Bilić i mlade litavske glasoviračice Kamilė Zaveckaitė (koja je rođena u Marijampoleu, a trenutno, u sklopu studentske razmjene, na Glazbenoj akademiji u Zagrebu). Glazbenice su tom prigodom izvele djela hrvatskih autora Dore Pejačević, Josipa Hatzea, Krste Odaka i Ivana Zajca, kao i litavskog skladatelja Mikalojusa Konstantinasa Čiurlionisa.

Ova izložba i koncert su organizirani u suradnji Veleposlanstva, Samostalnog sektora za javnu i kulturnu diplomaciju, informiranje i odnose s javnošću MVEP, Ministarstva kulture RH, te grada Marijampole.
 • galerija otvorenja

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - petak: 10,00 - 17,00 sati
  Subotom, nedjeljom, ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.