Izložba

Sprang – moda iz okvira

27.08.2019. - 22.09.2019. Etnografski muzej, Zagreb
Etnografski muzej ima čast pozvati vas na otvorenje izložbe “Sprang – moda iz okvira”, tekstilna tehnika brončanog doba u suvremenom dizajnu, u utorak, 27. kolovoza 2019. u 19 sati u Etnografskom muzeju, Trg Mažuranića 14.
Izložba predstavlja ručno pletenu odjeću izrađenu sprang tehnikom, čija je osnovna karakteristika pletenje prstima. Od prapovijesti, tijekom srednjega vijeka, pa sve do današnjih dana, tehnika je u svojoj osnovi ostala praktično nepromijenjena. Autorski odjevni predmeti koji su inspirirani poviješću i začudnim bojama prirode na izložbi oživljuju i dočaravaju ljepotu stilova u raznovrsnosti uzoraka. Haljine, pokrivala, kapice, kao i višefunkcionalna odjeća, svojom osebujnošću i kombinacijom boja pomiču nas u pomalo mističan međuprostor koji ujedinjuje minula doba sa suvremenim dizajnom i nadahnjuje nas u svakome pogledu.
Autorica izložbe: Sylva Antony Čekalová
O autorici
Sylva Antony Čekalová rođena je 1978. godine u Pragu, gdje živi i radi. Po profesiji je restauratorica kaljevih peći. Nekoliko godina dolazi u Hrvatsku restaurirajući jedinstvene renesansne kaljeve peći koje se nalaze u dvorcu Veliki Tabor. Iako je Sylvina profesija keramika i restauriranje, od djetinjstva se bavi i glazbom. Proučava i različite tekstilne tehnike i stare zanate, a u svojem se radu najčešće služi upravo prapovijesnim sprang pletenjem. Održavajući radionice i predavanja na kojima predstavlja tehniku, u mnogima je pobudila ljubav prema njoj. Uvjerena je da je ta predivna drevna tehnika potpuno suvremena te da su njezine tajne, kao i mogućnosti koje pruža, još uvijek nedovoljno otkrivene. Želi da tehnika spranga probudi u gledatelju želju za razotkrivanjem kako bi zanimanjem za nju dobila pažnju koju i zaslužuje. Na njezinoj stranici http://www.krosienky-sprang.cz možete pronaći više informacija i zanimljivosti o toj malo poznatoj tehnici.
Izložba ostaje otvorena do 22. rujna 2019.
 • galerija

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - petak: 10,00 - 17,00 sati
  Subotom, nedjeljom, ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.