<>

Izložbe izvan muzeja

Hrvatske dječje igračke između tradicije i suvremenosti

20.02.2020. Slovenski etnografski muzej (Ljubljana) Izložbe Projekt: Svijet igračaka Događanja Izložba Hrvatske dječje igračke između tradicije i suvremenosti u Ljubljani produžena do daljnjeg
Povodom predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije, u suradnji Slovenskog etnografskog muzeja i Etnografskog muzeja u Zagrebu, u četvrtak, 20. veljače 2020. godine u 18 sati otvorena je izložba Hrvatske dječje igračke između tradicije i suvremenosti (Hrvaške otroške igrače med tradicijo in sodobnostjo) u Slovenskom etnografskom muzeju.

Iako su hrvatske tradicijske dječje igračke bile izlagane diljem Hrvatske, Europe, ali i svijeta, samostalno ili kao dio neke druge izložbe, kojom se predstavljala hrvatska kulturna baština, one su ovom izložbom u postavljene kao tematska izložba. Naglasak je svakako na tradicijskim dječjim igračkama, a posebno na igračkama čije je umijeće upisano na UNESCO-ov popis svjetske baštine, pa su tako izložene i predimenzionirane igračke koje su Mariji Bistrici izložene na otvorenom. U jednom dijelu su predstavljene i dječje igračke iz fundusa Etnografskog muzeja koje su nastale u hrvatskim tvornicama poput Biserke, 25. Maja, Jugoplastike, Tik-Tik Krapine, kao i u obrtničkoj radionici Ružice Vavra. S obzirom na blizinu Slovenije, ne čudi da su majstori s prostora Hrvatske često tamo odlazili i prodavali svoje proizvode pa je većina ovih igračaka zasigurno poznata dijelu slovenske publike. Najbrojniji dio izloženih predmeta čine igračke koje su radili stanovnici pojedinih sela u organiziranim zadrugama, a za tržište, poput dječjih igračaka iz prigorskog sela Vidovca, Hrvatskog zagorja i Zelova u Dalmatinskoj zagori, s posebnim naglaskom na Hrvatsko zagorje u kojem ovo umijeće još uvijek živi. Upravo je vještina izrade dječjih igračaka nastalih u selima Hrvatskog zagorja 2009. godine upisana kao svjetska baština na UNESCO-ovoj Reprezentativnoj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Uz velik izbor predmeta iz fundusa Etnografskog muzeja, na izložbi će biti predstavljen i niz autorskih dokumentarnih filmova o izrađivačima igračaka te njihovom suvremenom značenju u kontekstu životne svakodnevice Hrvatskog zagorja.
Izložba je posebno prilagođena najmlađim posjetiteljima, a njen cilj je na zanimljiv i angažiran način predstaviti dječje igračke nastale u Hrvatskoj od 19. stoljeća do današnjih dana te ponovno potvrditi kako muzeji imaju važnu ulogu u čuvanju i predstavljanju bogate kulturne baštine, koja je u slučaju dječjih igračaka s područja Hrvatskog zagorja postala i svjetska.

Izložba je otvorena do 24. svibnja 2020. godine.

 • galerija postava
 • galerija otvorenja

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Od 24. srpnja do 21. rujna 2021. godine:
  Utorak - petak: 10,00 - 18,00 sati
  Subota: 10,00 - 13,00 sati
  Nedjelja: 10,00 - 13,00 sati
  Ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.