Izložbe muzeja

Sto predmeta za sto godina - Blago Etnografskog muzeja

04.06.2019. - 15.11.2019. Etnografski muzej, Zagreb
Obljetnice su uvijek i prigoda da se osvrnemo na protekli rad i pronađemo nešto čime ćemo se na dobar način predstaviti javnosti. Etnografski muzej, kao nacionalna muzejska kuća prebogatoga fundusa, našla se tu pred velikim izazovom. Muzejskim zbirkama najbolje se tumače vrijednosti koje Muzej zagovara u danas drukčijoj klimi interpretiranja baštine koja se sve više okreće društvenom aktivizmu, socijalnoj ulozi muzeja, turizmu ili pak kreativnim industrijama.

Projekt Sto predmeta za sto godina - Blago Etnografskog muzeja , pokrenut je sa željom da se na zanimljiv i zabavan način predstave izabrani predmeti jer iza svakog od njih otkrivamo neku ljudsku priču, svjedoke prošlih vremena koji nam prenose globalno važne poruke. Zadatak je posjetitelja pak da tijekom posjeta, na interaktivan način, otkriju te priče. U tome će im pomoći audiozapisi, tekstovi ili multimedijalna pomagala. Posjet izložbi postaje tako ujedno i istraživanje i otkrivanje tajni koje su kustosi zbirki ponudili kontekstualizacijom predmeta koja potiče osjetila i budi uspomene – bilo da je riječ o suveniru ili spomenaru iz djetinjstva, ili pak o predmetima koji su bili dijelom života naših baka i djedova.

Odabir je zaista raznovrstan pa će ova izložba građanima donijeti brojna iznenađenja i otkriti bogatstvo i slojevitost fundusa Etnografskoga muzeja. Možda će za posjetitelje biti iznenađenje da Etnografski muzej ima i bogatu zbirku slika, u kojoj se nalaze radovi Vlahe Bukovca, Otona Ivekovića, Ljube Babića i drugih. Brojni terenski snimci iz muzejske dokumentacije osvijestit će seosku svakodnevicu na početku dvadesetog stoljeća, a izbor uporabnih predmeta koji govore o radostima djetinjstva, o običajima i vjerovanjima, stanovanju, radu, kićenju i ukrašavanju dio su kompleksnog mozaika naše baštine. Kroz stotinu priča on progovara o korijenima naše kulture i njezinom preplitanju s drugim kulturama te potvrđuje zašto je upravo Etnografski muzej iznimno dragocjena hrvatska kulturna ustanova.

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Od 24. srpnja do 21. rujna 2021. godine:
  Utorak - petak: 10,00 - 18,00 sati
  Subota: 10,00 - 13,00 sati
  Nedjelja: 10,00 - 13,00 sati
  Ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.