Izložba

Pisanice - splet hrvatskih i ruskih tradicija

19.03.2021. - 06.04.2021. Etnografski muzej, Zagreb
Etnografski muzej poziva vas da posjetite izložbu „Pisanice – splet hrvatskih i ruskih tradicija“ koja se otvara u petak, 19. ožujka 2021. u 13 sati.

O IZLOŽBI

Izložba “Pisanice - splet hrvatskih i ruskih tradicija“ ostvarena je suradnjom Etnografskog muzeja s Koordinacijom udruga ruskih sunarodnjaka (KURS) i Kulturnom udrugom „Sveti Martin“ – Dubrava. Izborom radova svojih članova, udruge predstavljaju tradicijske i suvremene načine ukrašavanja i izrade pisanica dijela Rusije te crvene Moslavine.

KURS ujedinjuje rad udruga i omogućava podršku integraciji pripadnika ruske manjine u šire društvo s ciljem očuvanja vlastitog identiteta, kulture i tradicije. Rad Koordinacije potiče sunarodnjake na razne oblike suradnje i stvaralaštva kako bi stvorili most između kultura dvaju naroda te održali vezu prijateljstva zajedničkim projektima. Jedan od njih je i ova izložba u Etnografskom muzeju.

Kulturna udruga „Sveti Martin“ – Dubrava osnovana je 2018. godine s ciljem očuvanja kulturne baštine i običaja dubravskog kraja. Djeluje na području Crvene Moslavine, na graničnom dijelu s Prigorjem što je vidljivo i na nekim pisanicama na kojima se nalaze motivi sa ženske narodne nošnje tog kraja.

Članovi Udruge „Sveti Martin“ – Dubrava predstavili su pisanice izrađene u tradicijskim tehnikama ukrašavanja i umjetničke radove autorice Sanje Benko, dok izloženi radovi članova udruga objedinjenih u KURS predstavljaju suvremenu interpretaciju tradicijskih motiva i inspiraciju Fabergeovim jajima. Kroz različite tehnike, ornamente i njihove interpretacije donose vam splet hrvatskih i ruskih uskrsnih tradicija.

Kustosica izložbe: Silvia Vrsalović
Grafičko oblikovanje: Ivica Rađa / Ars Charta

Izložba ostaje otvorena do 6. travnja 2021. godine.
 • galerija postava
 • galerija otvorenja

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - petak: 10,00 - 18,00 sati
  Subotom: 10,00 - 14,00 sati
  Nedjeljom, ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.