Izložba

Riznica dječjega stvaralaštva

01.10.2020. - 31.10.2020. Etnografski muzej, Zagreb
Izložba Hrvatskog školskog muzeja u Etnografskom muzeju

„RIZNICA DJEČJEGA STVARALAŠTVA.
Retrospektivna izložba likovno-pedagoškoga djelovanja Dijane Nazor Čorda – donacija Hrvatskome školskom muzeju“


U četvrtak 1. listopada 2020. godine u 18 sati otvara se izložba „RIZNICA DJEČJEGA STVARALAŠTVA“ nastala u organizaciji Hrvatskoga školskog muzeja i u suradnji s Etnografskim muzejom.

Izložbom „RIZNICA DJEČJEGA STVARALAŠTVA“ predstavit će se iznimni učenički projekti, radovi u različitim tehnikama, suveniri, radovi iz primijenjene umjetnosti i dizajna. Dijana Nazor Čorda dobitnica je dviju državnih nagrada za osobite zasluge u prosvjeti, Nagrade Ivan Filipović 2012. godine i odlikovanja Reda Danice Hrvatske s likom Antuna Radića 2013.godine. Vjerujemo da će ova vrijedna izložba biti poticaj i inspiracija svim učenicima i studentima, budućim učiteljima likovne kulture, odgojiteljima, nastavnicima i umjetnicima, ali i kao dragocjen primjer rada i čuvanja kulturne baštine građanima grada Zagreba.

Izložba je otvorena od 1. do 31. listopada 2020. godine.

Osvrti na izložbu

Dijana Nazor Čorda, ugledna pedagoginja, izložbom „Riznica dječjega stvaralaštva“ predstavila je iznimne hrvatske i međunarodne učeničke projekte u različitim tehnikama. (…) Ovi likovni radovi donacijom ostaju kao trajno svjedočanstvo određenoga vremena, učenika i škola. Izložbom se želi pokazati neiscrpna dječja kreativnost i naglasiti važnost uloge učitelja – likovnoga pedagoga u nastavi likovne kulture i umjetnosti.

prof. emer. Emil Robert Tanay

Danas već respektabilna prisutnost Dijane Nazor Čorda u smislu pedagoškoga, umjetničkoga i znanstvenoga rada na hrvatskoj i svjetskoj likovnoj sceni govori nam o širokome spektru sadržaja i tema koji se tiču i likovne pedagogije (…) Doista je vrijedna zbirka likovnih radova koja može poslužiti istraživačima dječjega likovnog izraza u nakani njegova pozicioniranja u hrvatsku likovnu kulturu.

red. prof. art. Danijel Žabčić

Da su dječji radovi koje je Dijana Nazor Čorda prikupila kroz niz svojih originalnih radionica vrijedni čuvanja u muzeju potvrđeno je već samom činjenicom da je za rad s djecom, za originalnu metodologiju koji je pritom inovirala, razvijala i usustavila, dobila najviše nagrade. Ovu donaciju dječjih radova (…) valja pozdraviti jer je riječ o visokoj razini dječje kreativnosti koja svjedoči pedagoški uspjeh u motivaciji, edukaciji i odgoju djece i mladih za izražavanje u različitim temama, tehnikama i materijalima, prilagođeno dobi. (…)

mr. sc. Branka Hlevnjak

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - petak: 10,00 - 18,00 sati
  Subotom: 10,00 - 14,00 sati
  Nedjeljom, ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.