Diseminacija EU projekta obnove muzeja

Predstavljanje projekta uređenja buduće čuvaonice u Kačićevoj u emisiji Dobro jutro, Hrvatska

06.06.2020.
Ravnateljica Etnografskog muzeja dr. sc. Goranka Horjan gostovala je u rubrici Lov na antikvitete emisije Dobro jutro, Hrvatska u subotu, 6. lipnja 2020. Tema razgovara je bila zanimljiva i aktualna: kako naći EU sredstva za projekte očuvanja kulturne baštine. Povod je bio potpisan ugovor s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije o uređenju nove muzejske čuvaonice Etnografskog muzeja u Kačićevoj ulici koji će se realizirati u partnerstvu s Gradom Zagrebom. Projekt se sufinancira iz mehanizma ITU za obnovu brownfield lokacija.

Ravnateljica Horjan je naglasila kako je najbolji način za realizaciju investicijskih projekata doći do sredstava iz EU fondova. Naime, ulaskom u Europsku uniju za Hrvatsku su se otvorile brojne mogućnosti. Svaka prijava je zahtjevna, kod velikih projekata potrebno je javiti se na nekoliko poziva kako bi se maksimalno iskoristilo ono što europski fondovi pružaju. Tako je bio slučaj s projektom obnove Etnografskog muzeja gdje je dokumentacija sufinancirana iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija na pozivu 6c koji podupire spomeničku baštinu dok će građevinska sanacija objekta biti izvedena u okviru obnove brownfield lokacija.

Dr.sc. Horjan je pojasnila svoja ranija iskustva u povlačenju EU sredstava, između kojih je istaknula projekt Studija Antuna Augustinčića u Klanjcu kao prvi projekt koji je dobio više od 20 milijuna kuna iz europskih fondova za čuvaonicu i prateće prostore muzeja. Projekt je pripreman dvije godine da bi mogao biti uspješno apliciran.

Također, dr.sc. Horjan istaknula je da se Etnografski muzej bavi sadašnjicom i želi biti povezan sa svojim građanima što je ugrađeno u projekt uređenja čuvaonice s posebnim osvrtom na osjetljive skupine.

 • galerija

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - petak: 10,00 - 18,00 sati
  Subotom: 10,00 - 14,00 sati
  Nedjeljom, ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.