Diseminacija EU projekta obnove muzeja

Projekt Etnografskog muzeja dobio EU projekt vrijedan 41 milijun kuna

11.03.2020. Etnografski muzejPOTPISAN UGOVOR S MINISTARSTVOM REGIONALNOGA RAZVOJA I FONDOVA EUROPSKE UNIJE I SAFU ZA UREĐENJE ZGRADE BUDUĆE MUZEJSKE ČUVAONICEProjekt Etnografskog muzeja pod nazivom Rekonstrukcija objekta napuštene zgrade Zemaljske uzorite pivnice u Kačićevoj ulici prijavljen na javni poziv za dodjelu sredstava EU temeljem mehanizama ITU za uređenje brownfield lokacija Urbane aglomeracije Zagreb prošao je zahtjevnu evaluaciju nakon koje je 10. ožujka 2020. sklopljen ugovor s upravljačkim i posredničkim tijelom čime se pristupa realizaciji projekta. Projekt se realizira u suradnji s partnerom Gradom Zagrebom, a ukupna procijenjena vrijednost je 41.169.216,74 kuna a odobrena bespovratna sredstva iznose 34.602.834,20 kuna. Ostatak investicije financirati će Grad Zagreb budući da je ovaj projekt prošao i stručnu evaluaciju i od strane nadležnih ureda osnivača te je određen i širi stručni tim koji će raditi na provedbi pod vodstvom više savjetnice Gradonačelnika, arhitektice Marine Ljubišić. Ovo najveći odobreni iznos unutar poziva za strateški iznimno važnu namjenu multifunkcionane muzejske čuvaonice. Specijalizirane muzejske čuvaonice su identificirane kao ključni deficit u muzejskoj djelatnosti što potvrđuju svi strateški dokumenti pa je ovo veliki iskorak u poboljšanju profesionalnih standarda u muzejskoj struci smatra ravnateljica Etnografskog muzeja Goranka Horjan, koja je kao koordinatorica projekta i ovlašteni predstavnik korisnika potpisala Ugovor. Kao ugovorna članica tima na projektu će iz Etnografskog muzeja još raditi dr. sc. Iris Biškupić Bašić, predsjednica stručnog vijeća, a iz Grada Zagreba, zamjenik pročelnice Igor Kozina zadužen za poslove javne nabave.
Ravnateljica Gornaka Horjan, voditeljica tima Marina Ljubišić i članica tima Iris Biškupić Bašić s poptisanim ugovorom za obnovu zgrade muzejske čuvaonice


Projektna dokumentacija za obnovu i uređenje zgrade muzejske čuvaonice u Kačićevoj 9 koja je u vlasništvu Grada Zagreba izrađena je također uz pomoć fondova EU u okviru projekta "Obnovljena baština za održivi i pametan razvoj u hiperpovezanom svijetu" koji je sufinanciran iz strukturnih fondova Europske unije temeljem ugovora koji je potpisao korisnik i nositelj Hrvatska gospodarska komora u partnerstvu s Etnografskim muzejom krajem 2016. a građevinska dozvola ishođena je 2018. godine po završetku izrade glavnog i izvedbenog projekta. Oba ova investicijska projekta financirana u okviru Operativnog programa konkurentnost i kohezija. Time je Etnografski muzej postao jedan je od najuspješnijih muzejskih ustanova u povlačenju sredstava iz EU fondova. I u tzv. „mekim“ projektima ostvario je uspjeh te je sudjelovao kao partner u dva projekta financirana u 100% iznosu u okviru programa Učinkoviti ljudski potencijali a to su # Za BITI +54 i Knjige naših ulica.
Ravnateljica Goranka Horjan potpisuje ugovor ispred Etnografskog muzeja u prisustvu članice tima Iris Biškupić Bašić
 • galerija

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - petak: 10,00 - 18,00 sati
  Subotom: 10,00 - 14,00 sati
  Nedjeljom, ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.