Umjetnost i kultura 54+

Izložba #Za BITI +54 u Etnografskom muzeju

18.07.2019. - 31.07.2019. Etnografski muzej, Zagreb


U okviru projekta #Za BITI +54_Na Zagorkinom tragu: baština i inovativnost organizirana je putujuća izložba koja je, nakon Korenice i Pregrade, gostovala i u Zagrebu, u Etnografskom muzeju. Izložba je otvorena 18. srpnja.

Cilj izložbe bio je dvojak. S jedne strane, njen putujući karakter u svrsi je diseminacije samoga projekta, dok se, s druge strane, željela postići veća vidljivost sudionica u projektu kroz izlaganje njihovih radova. Autorice izložbe su Jadranka Hlupić Dujmušić, samostalna umjetnica, koja je osmislila vizualni identitet postava i Anastazija Petrović, muzejska pedagoginja, koja je bila zadužena za koncept izložbe i pisanje tekstova te cjelokupnu koordinaciju popratnih elemenata, a izložba je osmišljena uz savjetovanje i evaluaciju Željke Jelavić, više kustosice Muzeja. Izloženi su svi radovi koji su nastali tijekom osam mjeseci na projektnim aktivnostima – filcane pregače, kravate i cvjetovi, vezeni zidnjaci, cvijeće izvezeno na filcu, kvizovi ispunjeni na čitalačkim radionicama, filcana Sinišina kapa te izvezene fotografije. U postav izložbe uključeni su i promotivni materijali nastali tijekom projekta (platnene torbe, pozivnice/bookmarkeri i katalozi) te predmeti koje su sudionice napravile izvan okvira projekta (vezeni ručnik i izvezene ličke papuče). Svi izlošci popraćeni su predmetnim legendama koje objašnjavaju kada i gdje su nastali te, u nekim slučajevima, dizajneričinim skicama i prototipovima na temelju kojih su nastali, kako bi se posjetiteljima zornije prikazao tijek oblikovanja pojedinih predmeta. Uz to, izloženo je i 30 fotografija nastalih u tijeku projekta, autorice Barbare Šarić. U okviru otvorenja sudionice projekta izvele su pokaznu radionicu filcanja, što je privuklo velik broj zainteresiranih. Izložba je bila otvorena 14 dana, do 31. srpnja.

 • galerija

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - petak: 10,00 - 18,00 sati
  Subotom: 10,00 - 14,00 sati
  Nedjeljom, ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.