Umjetnost i kultura 54+

Projekt #Za BITI +54_Na Zagorkinom tragu: baština i inovativnost u 2018. godini

2018.
Projekt #Za BITI +54_Na Zagorkinom tragu: baština i inovativnost u 2018. godini


U sklopu projekta #Za BITI +54_Na Zagorkinom tragu: baština i inovativnosti, Etnografski muzej je, u suradnji s partnerima Centrom za ženske studije i LAG-om Zagorje - Sutla, proveo tijekom 2018. godine dvije etnografsko-likovne radionice te dvodnevno događanje Zagorkin kamp.

Na prvoj projektnoj radionici, održanoj 16. listopada u Korenici, sudionice su imale priliku upoznati se s filcanjem, tehnikom kojom se od sirove češljane vune mehaničkim i toplinskim djelovanjem dobiva gust i neraskidiv materijal filc. Na ovoj su se radionici, pod vodstvom Anamarije Lenard i Anastazije Petrović, izrađivali privjesci koje je osmislila dizajnerica Jadranka Hlupić Dujmušić, inspirirana elementima ličke narodne nošnje iz fundusa Etnografskog muzeja, ali i djelom Marije Jurić Zagorke Crveni ocean. Ukupno je sudjelovalo 12 žena iz Donjeg Lapca i Korenice, a izrađeno je preko 30 privjesaka.
U studenom je održano dvodnevno događanje pod nazivom Zagorkin kamp. Okupile su se sudionice iz Ličko-senjske i Krapinsko-zagorske županije te Grada Zagreba, ukupno njih 52. Uz bogat program u Centru za ženske studije, imale su priliku sudjelovati i u četiri radionice u Etnografskom muzeju. Prvi dan, 5. studenog, sudionice su kroz tematsku šetnju Tradicijsko odijevanje u stalnom postavu Etnografskog muzeja saznale zanimljive stvari o narodnoj nošnji hrvatskih krajeva, načinu njihove izrade, simbolici boja i ornamentima, ali su, isto tako, vrlo rado međusobno podijelile svoja znanja i iskustva vezana uz ovu temu. Šetnju je slijedilo predavanje na temu mode i rodnog kodiranja. Nakon kratkog uvoda o povijesti odijevanja, kroz interakciju sa sudionicama promišljalo se i propitkivalo (kroz prizmu osobnih iskustava) o ulozi žena u razvoju mode, stavovima prema odjeći i vlastitom odijevanju, proizvodnji, društvenom prestižu, inovacijama u modi i drugim sličnim temama. Drugi dan, 6. studenog, bio je rezerviran za radionice vezenja i filcanja. Na vezilačkoj radionici sudionice su vezle riječi slogana koji su osmišljeni na radionici pod vodstvom više kustosice i muzejske pedagoginje EMZ-a Željke Jelavić, a koji će se oblikovati u predimenzionirani zidnjak te biti dio putujuće izložbe, dok su se na radionici filcanja izrađivali privjesci u obliku kravata, modnog dodatka kojeg je često nosila Marija Jurić Zagorka.

Zadnja radionica u godini održana je 1. prosinca u Pregradi. Tema ove vezilačke radionice bili su floralni motivi koje su sudionice, uz idejna rješenja dizajnerice Jadranke Hlupić Dujmušić, ali i uz pomoć vlastite mašte te uz stručnu pomoć i savjete više preparatorice EMZ-a Jasminke Vujičić, različitim tehnikama ručnoga veza prenijele na podlogu od filca. Svi radovi bit će oblikovani u umjetničku instalaciju koja će biti dio putujuće izložbe te kao takvi predstavljeni u Pregradi, Korenici i Zagrebu.

Projekt koordinira Centar za ženske studije iz Zagreba, koji ga provodi u partnerskoj suradnji s Etnografskim muzejom iz Zagreba i Lokalnom akcijskom grupom Zagorje-Sutla.

Ukupna vrijednost projekta je 695.319,93 kn, a projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u ukupnom iznosu od 591.021,94 kn.

Vrijeme provedbe: 23. srpnja 2018. – 23. kolovoza 2019.

Kontakt osoba: Jasminka Pešut, voditeljica projekta jasminka.pesut@zenstud.hr

Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Centra za ženske studije.

Poveznice:
www.esf.hr
www.zenstud.hr
www.emz.hr
www.zagorje-sutla.eu

 • galerija

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - petak: 10,00 - 18,00 sati
  Subotom: 10,00 - 14,00 sati
  Nedjeljom, ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.