Organizacija zbirki

Donacija - Zbirka Perinić

Zbirka Perinić, zbirka suvenirskih lutaka iz mnogobrojnih država svijeta, donacija je kolekcionara Ljeposlava Perinića Gradu Zagrebu. Zaključkom Izvršnog vijeća Skupštine Grada Zagreba 1992. godine Zbirka je povjerena Etnografskom muzeju na upravljanje i trajno čuvanje.

U kontekstu formiranja Zbirka Perinić predstavlja zanimljivu kolekciju lutaka. Na pisanu molbu Ljeposlava Perinića upućenu državnicima raznih zemalja diljem svijeta, mnogi su odgovarali pismom i/ili darovanom lutkom – suvenirom, koja se odjećom i opremom prepoznaje kao predstavnica države, regije ili kulture određene društvene zajednice. Carevi i carice, kraljevi i kraljice, predsjednici, premijeri, prve dame, guverneri, pa čak i papa Pavao VI. i Dalaj-Lama XIV., udovoljili su kolekcionarevoj želji poslavši mu „lutkicu na dar“. Tijekom više od tri desetljeća (od 1962. do 1991. godine) na argentinsku adresu hrvatskog iseljenika stizale su pošiljke s popratnim pismima sa svih kontinenata.

Zbirka broji 350 lutaka i korespodenciju raznih državnika, uglednih pojedinaca i ustanova u svijetu koja sadrži potvrde o primitku pisma/molbe, negativne odgovore na molbu, preupućene odgovore, pozitivne odgovore i odgovore uz priloženu lutku, zatim protokolarne pozdrave i zahvale, čestitke, telegrame, posjetnice i kuverte. U valorizaciji Zbirke istaknuta je cjelovitost njezina sadržaja (lutke i popratna pisma), a bitan kriterij vrednovanja Zbirke kao cjeline širi je kulturološki kontekst.

Lutke iz Zbirke oblikovane su u različitim materijalima: tekstilu, koži, drvetu, slami, keramici, vinilu, porculanu, gipsu, kaširanom papiru, plastici. Svoju raznolikost pokazuju u detaljima razrađenoj odjeći i dodacima – obući, nakitu, frizurama, košarama, alatkama, glazbalima, lepezama, zastavama... Unatoč suvenirskim značajkama, privlačnost pojedinačne lutke proizlazi iz ukupnog estetskog dojma ostvarenog u manje više uspješnom skladu oblikovanja, kvalitete izrade i upotrijebljenih materijala.

Zbirka se, dolaskom u fundus Etnografskog muzeja u Zagrebu, sustavno popunjavala donacijama hrvatskih političkih dužnosnika (predsjednika države i vlade, župana) i privatnim donacijama iz svijeta sve do 2001. godine. Danas je Zbirka Perinić zatvorena cjelina. Povremenim izložbama, uglavnom odabranog tematskog pristupa, Zbirka se planira i u budućnosti predstavljati javnosti.

Pogledajte: Zbirka Perinić on-line