Organizacija zbirki

Zbirka božićnih jaslica

Zbirka božićnih jaslica sastoji se od stotinjak jaslica iz 20. stoljeća s područja Hrvatske. Jaslice su figuralni prikaz prizora rođenja Isusa Krista. Čine ih lik djeteta Isusa Krista najčešće u slami i jaslama, majke Marije i oca Josipa uz raznovrsne pejzažne kulise. Kulise predstavljaju Betlehem u doba Isusova rođenja, no često nalikuju pejzažu mjesta njihove izrade. Brojnost i prisutnost ostalih ljudskih i životinjskih likova varira. Uz likove Svete obitelji najčešće su prisutni likovi pastira, sveta tri kralja te životinjski likovi (vol, magarac, ovce i sl.).

Jaslice se postavljaju u domove u božićno doba, najčešće na Badnjak 24. prosinca gdje ostaju do Sveta tri kralja, 6. siječnja. Uz jaslice u domovima, postavljaju se i u crkvama, a zadnjih desetljeća česte su i u drugim javnim prostorima u ovom razdoblju.

Božićne jaslice ili Betlehem/Betlem, kako ih se često naziva, izrađuju su se uglavnom u u kućnoj radinosti najčešće za potrebe vlastite obitelji. Primjerci koji se čuvaju u Muzeju većinom su takvi radovi, iako su uz njih u Zbirci svoje mjesto našli i radovi suvremenih umjetnika te industrijski tiskani primjerci kartonskih jaslica.

Materijali od kojih se izrađuju jaslice su doista raznovrsni. Najčešće su dostupni bili prirodni materijali koji se nalaze u domaćinstvu a tek u manjem opsegu kupovni industrijski proizvedeni materijali, a i u tom slučaju najčešće se radi o recikliranim matrijalima. Danas se za izradu jaslica koriste razni materijali, kako prirodni tako i industrijski.